Tekst objavljen: 05.12.2015 16:01        


Sa početkom zime i sve nižim temperaturama, javlja se večita dilema – kako se ekonomično grejati i izbeći visoke račune za struju u grejnom periodu.

Kako smanjiti račun za struju u sezoni?

Shodno stereotipu da je korišćenje klima uređaja veoma skupo, mali broj domaćinstava se odlučuje upravo za ovaj vid grejanja.

Naime, ekonomičnost grejanja pomoću klima uređaja (rade po principu toplotne pumpe), najbolje se ogleda u tome što se za 1 kWh utrošene električne energije, može dobiti od 2 do 4 kW toplotne energije, dok druga grejna tela koja rade na struju, u najboljem slučaju mogu pružiti onoliko toplotne energije koliko potroše.

Međutim, veliki izbor klima uređaja predstavlja i izazov – kako odabrati baš onaj koji je najekonomičniji i najpouzdaniji?

Kako odabrati?

Pre svega treba se opredeliti za Inverter uređaje.
Glavna prednost ove tehnologije u poređenju sa standardnim klimama, jeste da omogućava funkcionisanje uređaja čak i kada je spoljna temperatura minus 15°C, dok standardni klima uređaji nemaju mogućnost funkcionisanja kada temperatura padne ispod minus 5°C.

Obični klima uređaj troši 1,2 kW energije sve vreme, dok klima uređaj sa Inverter tehnologijom troši 1,2 kW energije samo prilikom startovanja, ali čim dostigne željenu temperaturu, smanjuje potrošnju na 0,8 kW.

Međutim...

Međutim, ne uspevaju ni svi inverter uređaji da održe performanskepri temperaturama ispod -7 ili -10, pa se dešava da je potrošnja malo viša od idealne. Po pravilu, jeftiniji inverter uređaji podbacuju u ovakvim uslovima.

Ukoliko imate zastakljenu spoljašnju terasu,onda vas ovaj problem neće previše tangirati, jer je spoljašnja jedinica uređaja zaštićena od velikog mraza. Ukoliko će pak vaš uređaj biti izložen direktno spoljašnjim uslovima, onda se preporučuje da uzmete skuplji i provereniji sistem.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
grejanje na struju struja računi za grejanje računi za struju

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana