Tekst objavljen: 07.07.2019 17:00        


Međunarodna organizacija rada (ILO) saopštila je rezultate svog istraživanja o ravnopravnosti plata radnika u svetu.

Kako se izgubila srednja klasa? Ova pojava ne muči samo srpsko društvo

ILO navodi da donja polovina radnika po prihodima dobija samo šest procenata ukupnog iznosa za plate, kao i da je takva neravnopravnost u porastu u razvijenim zemljama.

Skoro polovinu iznosa za plate pokupi 10 odsto radnika, prema istraživanju ILO, dok najlošije plaćenih 50 odsto dobije samo 6,4 odsto tog novca.

Skoro polovina odlazi za 10 odsto najplaćenijih

Donjih, po platama, 20 odsto radnika – njih oko 650 miliona – zarade manje od jedan odsto ukupnih plata, što je brojka koja jedva da se promenila tokom proteklih 13 godina, otkrila je analiza Međunarodne organizacije rada.

U njoj su poređeni rezultati i brojke od 2004. do 2017, što su poslednji raspoloživi podaci.Radnici u top 10 odsto zarađuju 7.445 dolara mesečno, dok radnici iz najnižih 10 odsto dobijaju samo 22 dolara u proseku.

"Veći deo svetske radne snage prima zapanjujuće male plate i za mnoge od njih imati posao ne znači i zarađivati dovoljno za život", kaže Roger Gomis, ekonomista statističkog odeljenja ILO.

Nejednakosti rastu i u bogatim zemljama

"Prosečna plata donje polovine radnika u svetu iznosi samo 198 dolara mesečno a najslabije plaćenih 10 odsto moraju da rade više od tri veka da bi zaradili onoliko koliko najbogatijih 10 procenata zarade godišnje", ističe Gomis.

Udeo u globalnim platama najplaćenijih 10 odsto radnika zapravo se smanjio od 2004, sa 55,5 na 48,9 procenata. Ali u nekim zemljama, nejednakosti rastu, naročito u Britaniji, piše Gardijan.U Ujedinjenom Kraljevstvu, donja polovina radnika po prihodima doživela je najveći pad zarada između 2004 i 2017, dok je "povećanje kod onih na vrhu mnogo izraženije nego u SAD ili Nemačkoj", kaže se u izveštaju ILO.

Kina i Indija se približile bogatima

Nejednakost između zemalja je smanjena, jer je rast prosperiteta u Kini i Indiji te zemlje približio zemljama sa višim prosečnim prihodima. Međutim, to se nije prelilo na najsiromašnije ljude u te dve zemlje.

Siromašnije zemlje sklone su da imaju mnogo veće nivoe nejednakosti plata nego bogatije nacije.

U podsaharskoj Africi, najslabije plaćenih 50 odsto radnika primaju samo 3,3 procenta ukupnog iznosa namenjenog platama, u poređenju sa Evropskom unijom, gde ta grupa prima 22,9 odsto isplata radnicima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Srednja klasa izgubila

ILO saopštava da je u nekoliko zemalja sa visokim platama, uključujući Britaniju, SAD i Nemačku, došlo do značajnog pada zarada srednje i niže srednje klase tokom perioda od 13 godina, kao i do velikih dobitaka kod onih sa vrha platnog spiska.

Udeo za plate srednje klase – srednjih 60 odsto radnika – opao je u tom periodu, sa 44,8 na 43 odsto. Istovremeno, udeo onih 20 odsto radnika sa vrha liste povećan je sa 51,3 na 53,5 odsto.Zemlje u kojima je udeo najplaćenijih porastao makar za jedan procenat su Nemačka, Indonezija, Italija, Pakistan, britanija i Sjedinjene Države.

"Podaci pokazuju da je povećanje prihoda najplaćenijih povezano sa gubicima kod svih ostalih, pa se udeo srednje klase i namanje plaćenih radnika smanjuje", zaključio je Stiven Kapsos, šef analitičkog odeljenja Međunarodne organizacije rada.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prihodi plate srednja klasa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana