Tekst objavljen: 01.01.2017 17:56        


Jedan od najboljih poklona koje možete priuštiti detetu jeste investicija u njegovo obrazovanje. Studiranje u inostranstvu i sticanje diplome stranog fakulteta ne samo da su gotovo redovno prednost pri zapošljavanju, već su i jedinstveno životno iskustvo koje ljude čini otvorenijim, snalažljivijim i fleksibilnijim kada je reč o životnim izazovima.

Kako obezbediti novac i upisati dete na super fakultet

Psiholozi kažu da veća očekivanja roditelja (u zdravoj meri) utiču i na bolje rezultate dece tokom školovanja i u životu. Većina će radije platiti detetu časove jezika ili kurs programiranja nego što će sebi priuštiti putovanje ili novu garderobu.

Ta ulaganja se uvek isplate. Mnogi roditelji ne razmišljaju o školovanju dece u inostranstvu, jer smatraju da je to za njih preskupo. Srećom, istina je drugačija. Potrebno je samo da o tom velikom koraku u životu vašeg detet razmišljate dovoljno rano.

To dokazuje i primer Mirjane Petrović, koja je zaposlena menadžerka prodaje u privatnoj firmi mesečno zarađuje 45.000 dinara, približno koliko i njen suprug. Oni poslednje tri godine svakog meseca odvajaju 100 evra na poseban štedni račun u banci, koji je namenjen za buduće školovanje njihove petogodišnje ćerke. Kada je devojčica imala dve godine, izračunali su koliko izdvajaju mesečno samo za pelene i mleko i shvatili su da postoji novac koji može da se uštedi, uz dobru mesečnu računicu.

"Nije lako, ali ta suma se izdvaja čim legne plata i na taj novac ne računamo. Gledamo na to kao na svoju mesečnu obavezu", kaže Mirjana.

Primer - štednja od rođenja deteta do 18. godine

  • Izdvajanje na mesečnom nivou - 100 evra Ušteđevina - 21.600 evra
  • Izdvajanje na mesečnom nivou - 50 evra Ušteđevina - 10.800 evra
  • Iznos se uvećava zavisno od visine kamata na oročenu štednju banke

Do ćerkinog 18. rođendana imaće, ako istraju u mesečnim izdvajanjima, oko 20.000 evra uz kamatu i moći će da joj, na osnovu današnjih cena fakulteta, pruže mogućnost da studira u inostranstvu.

Dvadeset hiljada evra je suma sa kojom danas može da se detetu obezbedi odlazak na studije u Francusku ili Nemačku, gde je studiranje na državnim fakultetima uglavnom besplatno, uz plaćanje određenih taksi.

Najviši su troškovi studentskog života, koji mesečno mogu da dostignu i 1.000 evra, ali je deo tih troškova moguće pokriti kroz različite stipendije, kao uostalom i upis na prestižne privatne fakultete, kako u Evropi, tako i Americi.

Mnogi studenti danas, a sigurno će toga biti i u budućnosti, uspevaju da dođu do različitih vidova finansiranja i stipendija, neko preko uspeha u sportu, a neko zbog dobrih rezultata na testovima i tokom studiranja. Međutim, i u slučaju dobijanja stipendije, ušteđevina će sigurno biti od koristi jer stipendija najčešće ne pokriva sve troškove. Nekada je potrebno dodati deo za školarinu, pokriti celokupne ili deo troškova života i stanovanja.

Troškovi školovanja u inostranstvu od 10.000 do 20.000 evra godišnje

To potvrđuje i Vesna M. čija ćerka studira već tri godine na jednom poznatom privatnom fakultetu u Francuskoj, gde godina studiranja košta 10.500 evra, a za troškovi života potrebno je oko 10.000 evra godišnje.

"Za prvu godinu studija dobila je stipendiju za veći deo školarine, pa smo odlučili da je upišemo, pa ćemo se kako znamo i umemo snaći za novac. Međutim, već tokom prve godine, dobila je još tri stipendije koje joj sada pokrivaju celokupnu školarinu i deo troškova života, tako da joj dodajemo još oko 5.000 evra godišnje", kaže ona.

U Nemačkoj školarina, odnosno takse, smeštaj i hrana za strane studente u proseku iznose oko 5.500 evra godišnje. Najskuplje je u većim gradovima, pa tako Univerzitet u Minhenu naplaćuje taksu za osnovne studije u visini od 52 evra po semestru, dok troškovi života mesečno ne mogu biti ispod 700 evra.

Cene školarine na Univerzitetu u Bolonji kreću se od 1.500 do 2.500 evra godišnje, a za život u tom studentskom gradu potrebno je od 500 do 800 evra mesečno. Da biste štedili, možete da otvorite štednu knjižicu ili da stavite novac na fleksibilnu štednju koja vam omogućava da uvek raspolažete delom novca koji stavljate u banku.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Mika 16.11.2016 22:51

    Ja nisam upoznata sa takvim fakultetima, moram priznati. Moja ćerka, nor. ide u Gimnaziju u kojoj je godisnja skolarina $30.000 godisnje (plus troskovi takmicenja, ekskurzija....), da bi mogla da upise ozbiljan fakultet. A ti ozbiljni fakulteti ovde (Severna Amerika) kostaju od 50.000 do 100.000 dolara godisnje. Pozdrav iz Toronta

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
štednja evro školovanje investicija obrazovanje novac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana