Tekst objavljen: 10.09.2013 11:00        


U vreme kada je kupovina stana u Srbiji postala pravi podvig, kada kriza već godinama drma tržište nekretnina, investitorima i prodavcima je važan svaki klijent s kojim bi mogli da sklope kupoprodajni ugovor.

Kako kupiti stan u Srbiji: Kinez i Finac mogu, Hrvat nikako

Međutim, problemi se javljaju u slučajevima kada su kupci stanova strani državljani s kojima nemamo uspostavljen reciprocitet, odnosno uzajamnost u pogledu sticanja prava svojine na nepokretnostima.

Republika Srbija ima uspostavljenu ugovornu uzajamnost u pogledu sticanja prava svojine fizičkih lica na nepokretnostima s određenim brojem država. To su: Argentina, Irska, Moldavija, Turska, Australija, Italija, Nemačka, Uzbekistan, Austrija, Japan, Novi Zeland, Ukrajina, Belgija, Jermenija, Norveška, Finska, Belorusija, Južnoafrička Republika, Peru, Francuska, Brazil, Kazahstan, Poljska, Holandija, Bosna i Hercegovina, Kanada, Portugalija, Crna Gora, Velika Britanija, Kina, Ruska Federacija, Češka, Grčka, Kipar, Rumunija, Švedska, Danska, Liban, SAD, Švajcarska, Dominikanska Republika, Mađarska, Sirija, Španija, Izrael, Malta, Slovačka,Iran, Meksiko i Slovenija.
Tako nema problema ako bi stan u našoj zemlji želeo da kupi državljanin, na primer, Portugalije ili Dominikanske Republike, ali je problem ako je kupac državljanin susedne Hrvatske.

U Ministarstvu pravde objašnjavaju da je pravo stranih lica (fizičkih i pravnih) da stiču pravo svojine na nepokretnostima na teritoriji Republike Srbije, shodno Zakonu o osnovama svojinskopravnih odnosa, ali u zavisnosti od uzajamnosti, odnosno reciprociteta.

Od bivših jugoslovenskih republika imamo uzajamnost sa Crnom Gorom, BiH i Slovenijom, dok je za Makedoniju u toku postupak utvrđivanja.

Sa Hrvatskom nemamo reciprocitet, pa njeni građani ne mogu da kupe stan u Srbiji, kao što to ne mogu ni državljani Srbije u Hrvatskoj.

Najčešći kupci nekretnina kod nas su, mimo građana Srbije, državljani bivših jugoslovenskih republika, Austrije i Nemačke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    Dragana 10.09.2013 11:39

    Da li onda gradjani Srbije mogu da naslede nekretnine u Hrvatskoj? Meni se cini da sam gledala negde na zvanicnom sajtu naseg pravosudja da postoji reciprocitet u nasledjivanju.

  2. User image
    Зоран 10.09.2013 16:57

    Сасвим је нормално да се интереси своје земље штите реципроцитетом. То би требало да буде у свим сверама тако. Поготово са Хрватском.

  3. User image
    sima 11.09.2013 2:34

    Albanci sa Kosova pokupovase najbolje stanove u Nisu, na foru preko nasih Kosovaca. Sutra kada se osvestimo nista nece biti nase. E moja drzavo gde su ti oci?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana