Tekst objavljen: 21.10.2016 13:00        


Ako se crvenite u Kreditnom birou zbog kašnjenja u otplati obaveza prema banci, to ni izdaleka ne znači da nećete moći da dobijete novi kredit.

Kako do kredita kada je u  Kreditnom birou crveno

Iako će svaka banka u naredne tri godine moći da vidi to kašnjenje u izveštaju Kreditnog biroa, većina je spremna da već po isteku godinu dana klijentu odobri novu gotovinsku pozajmicu.

U to su se uverili i novinari "Blica", obilazeći više od deset banaka. Na napomenu da smo pre nešto više od godinu dana imali kašnjenje koje je zabeleženo u Kreditnom birou, samo u dve su nam rekli da bi to bila smetnja za novi gotovinski kredit. Ostale banke po isteku 12 meseci otkako je kašnjenje izmireno ponovo vas vidi kao besprekorno čistog klijenta.

Jednom godišnje izveštaj besplatan

Građani najčešće ne znaju da mogu i sami da traže izveštaj Kreditnog biroa.

- Svaki klijent može u bilo kojoj banci jednom godišnje da dobije besplatno lični izveštaj. Ne mora da bude klijent banke. Podatke može dobiti na mejl, faksom ili poštom, a za njih neće znati niko osim njega, pa čak ni banka čiji je klijent - otkrivaju bankari.

I inače, većina građana je u zabludi jer smatra da je Kreditni biro Udruženja banaka Srbije "kriv" što zbog nekog starog duga banci ne mogu da dobiju kredit, dozvoljeni minus ili novu kreditnu karticu. Međutim, o sudbini klijenata zapravo odlučuju same banke. Baš zato se može desiti da vas u jednoj banci odbiju jer je prošlo samo godinu dana od kada ste imali neizmiren dug, dok će vam u drugoj bez problema odobriti pozajmicu. Sami bankari savetuju građane da se raspitaju u što više banaka.

Iako smo juče kontaktirali sa nekoliko banaka i pitali ih kako odlučuju koji je klijent podoban, zvanične odgovore nismo dobili. Nezvanično su nam rekli da je to stvar politike kuće.

- Na osnovu izveštaja Kreditnog biroa, banka procenjuje da li je neki građanin dobar ili loš klijent, odnosno da li redovno izmiruje svoje obaveze. Svaka banka, kada unese zahtev, bukvalno u roku od sekunde dobija izveštaj Kreditnog biroa. Ipak, svaka banka pojedinačno odlučuje da li će klijentu odobriti kredit, karticu ili minus - navodi za "Blic" bankar koji je upućen u ovu vrstu poslovanja.

Prema rečima našeg sagovornika, najvažnija stvar koja se gleda je da li i koliko klijent kasni u otplati neke usluge.

- Kada kasni manje od 60 dana, znači maksimalno 59, to se ne vidi. Ali kada nije izmirio obaveze 60 ili duže dana, to se prikazuje - ističe sagovornik "Blica".

Ne samo da svaka banka ima drugačiju politiku, nego se ona razlikuje i u odnosu na samog klijenta.- Banka gleda da li trenutno kasnite, da li ste ranije, kada i koliko imali dug. Odluka zavisi i od visine kredita koji tražite.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Zoran Ljubinković 25.10.2016 12:13

    2014.god sam kao tehnološki višak ostao bez posla.Od otpremnine koju sam dobio,otplatio sam u celosti dugovanja iz perioda radnog odnosa,osim jednog koji mi se još uvek "vuče" u Alfa banci.Iako bez ikakvih primanja,kredit sam redovno otplaćivao svakog meseca.Negde od aprila ove godine sam obavestio banku da neću moći da dalje izmirujem dug u celosti,već koliko budem imao novca.Svakog meseca pričam istu priču:ne tražim poništenje duga,niti sažaljenje,niti bilo šta drugo.Samo malo razumevanja do ostvarivanja prava na penziju koje bi bilo u martu sledeće godine.Naravno,i dalje otplaćujem kredit svakog meseca,ali znatno manje nego što je planom otplate predviđeno.U međuvremenu,banka me zove svakog meseca (nekad i po više puta mesečno) da pita kad će uplata.Jedni kažu da kako sam redovan platiša,to uradim što duže i koliko imam, dok ima i onih koji su vrlo neprijatni viču i prete.Sa tim u vezi,šta da radim,kako da se ponašam?Da li će mi zbog ne plaćanja punog iznosa pleniti stvari,izbaciti iz stana,ili...?Napominjem,da živim sam,nemam porodicu,nikog ko bi
    mi pomogao.Trenutno živim od pomoći prijatelja koji mi pozajmljuju novac za podmirivanjetekućih obaveza.Šta i kako dalje.Hvala.Pozdrav i svako dobro.Zoran Ljubinković,Beograd

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
crveno u banci kreditni biro bankarski dužnici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana