Tekst objavljen: 01.12.2017 15:53        


Pored zimskih guma, odgovarajuća priprema automobila za vremenske neprilike podrazumeva i održavanje delova koji su naročito na udaru kiše, leda i snega i od čijeg stanja zavisi i bezbednost vozača.

Kako da pripremite automobil za zimu i koliko to košta?

Četvorotočkaše treba redovno kontrolisati sistem za upravljanje i zajedno s njim prednji i zadnji trap nezavisno od vremenskih neprilika, a pogotovo na jesen i zimu.

- Zbog mokrog i ledenog terena, geometrija točkova umnogome utiče na ponašanje vozila, pa je s te strane značajno proveriti položaj zadnjeg i prednjeg trapa, koji ukoliko su u nepravilnom položaju mogu nagrizati gume. Stabilnosti vozila doprinose balans štangle i amortizeri, a kod novijih automobila neophodno je kontrolisati i ABS senzore jer se dešava da i najmanji kamenčić upadne u njega i zablokira čitav sistem - objašnjavaju u jednom poznatom beogradskom servisu i dodaju da se korišćenje zimskih guma isplati već nakon dve godine.

Kada je reč o kočionom sistemu, vozačima se predlaže da na svake dve godine menjaju kočionu tečnost pošto na njen kvalitet utiče vlaga.

- Pored dotrajalog ulja, problem mogu da predstavljaju i kočione pločice, čija je trajnost u današnje vreme znatno smanjena zbog prirode materijala od kojeg se prave. Vlažno vreme smanjuje i performanse celokupnog sistema za startovanje vozila, a najviše ispaštaju svećice i akumulatori, koji u zimskim uslovima rade i do 20 odsto smanjenim intenzitetom. Zbog toga je poželjno akumulator menjati na svake tri godine. Niske temperature mogu biti naročito opasne za starije akumulatore i to na vozilima čiji vlasnici ne voze toliko često. Savet je da i u tom slučaju vlasnici startuju motor na svaka dva dana kako bi se akumulator sam dopunio - objašnjavaju naši sagovornici.

Što se tiče vlasnika dizel automobila, oni bi zimi značajnu pažnju morali da posvete proveri grejača koji potpomažu paljenje.

- Treba redovno menjati i filter za dizel gorivo, da prljavština i mraz ne bi uticali na prohodnost goriva - kažu u servisu.U zimskim uslovima na automobilima je, pored grejača, podjednako bitan i sistem za hlađenje.

- Značajnu ulogu igra rashladna tečnost koja na minusu sprečava smrzavanje i pucanje cevi u krajnjem bloku motora. Antifriz je potrebno menjati najviše na četiri godine, jer ako nije dovoljno kvalitetan, voda u hladnjacima može da se zaledi i ošteti hladnjak ili blok motora - poručuju serviseri.

Savet: Stakla se čiste tečnošću

Skoro svakodnevni problem koji vozači zimi imaju sa kolima je čišćenje vetrobranskog stakla. Mnogi u takvoj sistuaciji pribegavaju neadekvatnim metodama.

- Neki uklanjaju led vrućom vodom, pa se događa da im pukne staklo, dok drugi žele da uklone led metlicama i tako ga oštećuju. U takvim situacijama najefikasnijom se pokazala tečnost za čišćenje stakla.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
priprema automobila za zimu zima automobili vozači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana