Tekst objavljen: 22.10.2016 10:02        


Kako najlakše mogu da se smanje troškovi za gorivo? Neko bi rekao "nemojte da vozite". U evropi se trude da gorivo nikada ne kupuju petkom ili vikendom, kada je cena viša, već to čine ponedeljkom. Kod nas, nažalost, to ne važi jer se cene ne menjaju iz dana u dan..., pa se mora pribeći nekim drugim uštedama.

Kako da nas vožnja automobilom manje košta

Šta je sa „štedljivim tehnološkim čudima“?

Nikako. Investiranje u skupu tehnologiju se ne isplati. Takvi uređaji teško mogu da održe obećanje prodavaca.

Da li koristiti jednostavne trikove?

Svakako. Recimo, rešite se nepotrebnog tereta u automobilu, pogotovo krovnog nosača, koji ujedno kvari i aerodinamiku, povećava otpor vazduha, a samim tim i potrošnju. Testovi su pokazali da nosač “guta” dva litra više na 100 kilometara na sat pri brzini od 130. Ne vozite sa otvorenim prozorom, jer tako takođe narušavate aerodinamiku automobila.

Pomaže li promena stila vožnje?

Glavni savet je da ne ubrzavate i ne kočite bespotrebno. Pokušavajte da održavate tempo. Takođe, trudite se da što je brže moguće prebacujete u viši stepen prenosa. Postoje automobili koji u gradskom saobraćaju bez problema mogu da se kreću u petom stepenu brzine. Kada se približavate semaforu, pokušajte da kočite motorom, tj. držite odstojanje kako biste na vreme videli promene ispred vas, a da ne biste kočili naglo, a isto tako nemojte naglo da ubrzavate.

Da li isključiti motor na semaforu?

Da, obavezno, pogotovo ako stojite duže od 20 sekundi dok čekate na zeleno. Ne uključujte nepotrebno uređaje koji povećavaju potrošnju, kao što su klima-uređaj, grejač stakla i sedišta...

Koliko se štedi sa eko-pneumaticima?

Kao prvo, najbolje je da redovno proveravate pritisak u gumama. Naime, slabije napumpana guma može da poveća potrošnju i do 30 odsto. Naš savet je da pritisak u gumama povećate za 0,3 bara od propisane vrednosti. Još manja potrošnja je ako koristite pneumatike koje je propisao proizvođač jer je u Srbiji trend da se stavljaju gume nižeg profila i većeg obima.

Koliko može da se uštedi sa takozvanim eko-pneumaticima?

Test renomiranog “Auto Bilda” je pokazao da ušteda iznosi između 0,3 i 0,6 litara na 100 kilometara. Takvi pneumatici su za nijansu skuplji od „klasičnih“, ali se njihova ugradnja, ipak, isplati. Sigurno je da nećete uštedeti na desetine hiljada dinara, međutim vredi pokušati.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Dejan Jovanovic 19.10.2016 18:39

    Ma idi ...kakvi saveti. Uzas. :)

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vožnja auto ušteda za gorivo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana