Tekst objavljen: 24.12.2016 13:00        


Za januar se kaže da je najduži mesec u godini, a kako da ne potrošimo ono što još nismo zaradili i da ne plaćamo paprene kamate tokom cele godine?

Kako da nam praznici ne isprazne novčanik

Nova Godina i Božićni praznici su glavni razlozi što smo bez novca već posle prvih dana januara. Kako sve hvata Novogodišnja euforija, Kamatica Vam daje par saveta kako da pregurate praznike i sačuvate nešto novca u svom novčaniku.

Oni koji planiraju kupovinu i ostavljaju deo novca sa strane baš za ovakve prilike, davno su naučili kako da odrede budžet i prioritete.

Za one koji još uvek nisu počeli da štede da bi posle imali dovoljno novca i bez problema preživeli predstojeće praznike, par saveta. 

Pre svake kupovine svakako treba da se odredi budžet koji neće previše opteretiti novčanik, kako sada prodavci na svakom koraku stavljaju popuste koji nas mame da kupimo nešto, što nam možda nikad neće ni trebati, nikako nemojte kretati u kupovinu bez spiska, jer ćete tako jedino izbeći impulsivnu kupovinu i nećete se kući vratiti sa gomilom kesa i praznim novčanikom.

Prioritet u kupovini je na prvom mestu, novogodišnja euforija hvata sve, a trgovci itekako koriste ovo doba godine kako bi vam izvukli dodatan novac iz džepa. U kupovinu krenite samo sa onim delom novca koji ste namenili da potrošite, a kreditne kartice ostavite kući, jer to je jedan od dobrih načina da se ne zadužite dodatno.

Ispisivanje čekova je možda i najpametnije rešenje ukoliko vam je potrebno nešto malo dodatnog novca, samo vodite računa o tome da više čekova ne dođe na naplatu istog meseca, dok dodatna zaduženja u vidu uzimanja kredita pred novu godinu nije pametno rešenje, jer ćete taj kredit svakako morati da vraćate cele naredne godine, a novac koji budete uzeli ćete potrošiti na gomilu stvari koje i niste imali u planu da kupite.

Dušan Uzelac direktor finansijskog portala Kamatica smatra da je princip planiranja jednostavan, i da mi uvek potrošimo ono što zaradimo, a cilj planiranja je da živite život bez zaduženja, jer zaduženjem živimo život unapred, a planiranjem troškova živimo život unazad i dodaje da kod planiranja imamo samo dve strane, prihodi i rashodi, a da je cilj planiranja da rashodi budu manji od prihoda.

Savet je svakako da pokušate da izbegnete bilo koji vid trošenja novca unapred, jer u nekom trenutku ćete morati da vratite taj dug.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti čekovi kreditne kartice kamatica dušan uzelac planiranje troškova

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana