Tekst objavljen: 20.05.2018 13:02        


Građani Srbije mesto za letovanje najčešće biraju u zavisnosti od cene aranžmana, ali mnogi se odlučuju i u zavisnosti od toga da li je letovalište pogodno za porodice s decom, žurke i provod.

Kako biramo destinacije za letovanje

Porodice

Kada su porodice u pitanju, stručnjaci najviše preporučuju mirnije destinacije u kojima su apartmani blizu plaže, kao što su nekadašnja ribarska mesta poput Sartija, Polihrona ili Haniotija u severnoj Grčkoj.- Preporuka za porodice koje žele hotelski smeštaj je takođe regija severne Grčke ili Turska, ako je porodica u mogućnosti da izdvoji više novca nego za Grčku. U Turskoj su cene niže u odnosu na evropski standard, i to sa uslugom punog pansiona ili all inclusiv i hoteli su blizu plaža. Pogodnost je i što su u blizini gradovi i postoje autobusi kojima se lako može otići u obilazak. Takva je antalijska regija, Kemer, Alanja ili Bodrum u egejskoj oblasti. Ove destinacije se preporučuju i mladima - kaže turizmolog Boris Tot iz "Fenix travela 024".

Mlađi parovi

Kada su u pitanju mlađi parovi, preporuka je da za godišnji odmor izaberu grčka ostrva.- Prava Grčka, onu koju znamo iz starih filmova, nije u severnoj Grčkoj, nego su to ostrva poput Rodosa i Krita. Za parove je dovoljan hotelski smeštaj sa doručkom ili polupansion. Takođe, i Kipar je dobar izbor, ali sve više turista se vraća u Hrvatsku. Pogotovo stariji klijenti koji su navikli na odmor potpuno drugačiji nego što je to u Grčkoj ili Turskoj. Hrvatsko primorje ima stare, utvrđene gradove sa bogatom istorijom i zelenilom na plažama - kaže Boris Tot.

Mladi

Stručnjaci za mlade preporučuju avanturističke ture u kojima se spaja letovanje i obilazak poznatih turističkih destinacija, kao i mesta sa bogatim noćnim životom.- Španija je interesantna i pristupačna. Tura autobusom sa obilaskom Azurne obale, Monaka, Nice i Barselone, sa sedam do deset noćenja na bazi polupansiona u sezoni košta 300 do 350 evra. Put autobusom jeste dug, ali je odmor interesantan. Mladi koji traže nešto novo uglavnom biraju ovu destinaciju. I Španija avionom je povoljna u zavisnosti od smeštaja, tu je Majorka sa cenom od 450 do 1.500 evra - objašnjava Tot.

Kako proći najpovoljnije

Bez obzira da li je u pitanju porodica, par ili samo jedna osoba, najpovoljniji je rani buking i kad se letovanje rezerviše već u decembru. Agencije odobravaju mesečno plaćanje uglavnom bez uvećanja cene ili skuplje tek za jedan do dva odsto. Tako letovanje može da bude jeftinije i do 40 odsto.

- Grčka je konstantno aktuelna jer je najpristupačnija u predsezoni i van sezone kada se putuje autobusom sa 10 noćenja, što košta do 150 evra. I Grčka može biti skupa u sezoni, sa cenom od 350 i više evra po osobi, a da imate samo prevoz i smeštaj. Zato treba razmisliti da li prištedeti i dodati još novca i otići na drugo mesto sa obezbeđenom hranom - kaže Boris Tot.

Egzotika i luksuz

Kada su u pitanju egzotična mesta, odmor u Tajlandu može biti pristupačan. Za 800 do 1.000 evra turisti putuju avionom, imaju smeštaj, ali najčešće u cenu nije uračunata ishrana. Takođe, Kuba u zimskom periodu košta oko 700, a u sezoni 1.400 evra. Turisti iz Srbije često odlaze i u Tunis i Egipat, pa čak i Ujedinjene Arapske Emirate, gde su cene paprene i dvostruko više nego u Egiptu, čak i kada je u pitanju identična usluga i kategorizacija hotela.

U Crnu Goru preko poznanstva

Veliki broj naših građana koji letuju u Crnoj Gori zaobilaze turističke agencije. Razlog je što preko poznanstava uspevaju da pronađu sobe i apartmane koji im odgovaraju. Turističkim agencijama se obraćaju samo u slučaju kada žele hotelski smeštaj, ali toga ima manje u odnosu na druge destinacije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
luksuzan odmor daleke destinacije jeftino letovanje godišnji odmor letovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana