Tekst objavljen: 21.08.2013 9:00        


Kada se posle godinu i po dana jedan sedamdesetogodišnji Beograđanin vratio iz Amerike i došao u banku da podigne zaostale penzije, zaprepastio se kada je saznao da mu je isplata penzija obustavljena i da tek pošto dostavi uverenje da je živ može da podigne svoj novac!

Kad se vratite sa puta prvo proverite u banci da li ste živi

Objašnjeno mu je da je do obustave isplate penzija došlo, jer se duže od šest meseci, odnosno godinu dana nije pojavljivao lično da podigne novac, niti je to činio neko u njegovo ime.

Te dve činjenice, kako su mu rekli, izazvale su sumnju kod PIO fonda da je preminuo, a onda su preventivno obustavili isplatu penzija.

Iznerviran činjenicom da „ga živog sahranjuju” i da na šalteru treba da dokazuje da je živ, potražio je pomoć ombudsmana koji mu je odmah stao na stranu.

Po zaštitniku građana penzijski fond nema prava da prekida isplatu prinadležnosti bez obzira na to koliko nekom miruje tekući račun sa uplatama, a još manje da PIO fond razmenjuje podatke s bankama o svojim osiguranicima, a ponajmanje da li podiže penzije ili ne.

Pre nego što je ovaj penzioner zatražio pomoć zaštitnika građana, praksa PIO fonda je bila da potpiše ugovore sa svim poslovnim bankama kojim se one obavezuju da će dva puta godišnje obaveštavati PIO fond o korisnicima penzija koji ne troše sredstva sa tekućih računa najmanje šest meseci.

Banke su se tim sporazumom obavezivale i da će jednom godišnje obavestiti PIO fond o korisnicima penzija koji su dali ovlašćenja drugim licima da raspolažu novcem na njihovom tekućem računu i koji u prethodnih 12 meseci nisu nijednom lično podigli pare.

To je, po njima, bio način da stanu na put eventualnoj zloupotrebi, odnosno da naslednike preminulog penzionera onemoguće da podižu njegovu penziju, a da Fond za to slučajno sazna posle više godina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Miroslav 21.08.2013 9:18

    Normalno. Ombudsman nije normalan. Pretpostavka: čovek umro, nema naslednike, banka nema informacije o smrti korisnika računa, a penzije stižu na račun. I tako hiljadu godina. Praksa svugde u svetu: kada već nije obavestio banku i PIO da će biti odsutan duže od 6 meseci, sada će dokazati da je živ i dobiće svoje penzije. Sreća pa imamo zaštitnike građana.

  2. User image
    Stevan 22.08.2013 9:34

    Ovaj Miroslav nema pojma o cemu govori.Fond moze povremeno da proverava dali su penzioneri zivi trazeci overu potvrde o zivotu direktno od penzionera,ako im je to potrebno.Banka satim nema nikakve veze i nema pravo da daje informacije o klijentima bilo kome,jer to je neovlasceno zadiranje u privatnost.Penzioner nije duzan da obavestava nikoga dali ce biti odsutan.Jedino mora biti dostupan.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke PIO fond penzija penzije penzioneri Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana