Tekst objavljen: 04.11.2019 14:55        


U aprilu 1990. godine zvanično je počelo sa radom preduzeće Aerodrom Niš koje je bilo u vlasništvu Grada Niša, a brinulo je o Aerodromu “Konstantin Veliki”

JP "Aerodrom Niš" ugašeno posle 3 decenije

Nakon što je nedavno vazdušna luka poklonjena državi upravljanje je preuzelo preduzeće Aerodromi Srbije koje je formirala Vlada, a koje je registrovano na adresu nekadašnjeg JP Aerodrom Niš.

Skoro pune 3 decenije je JP Aerodrom Niš vodio borbu za oživljavanje niškog aerodroma i pokušavao da razvije avio-saobraćaj na jugu Srbije.

Dugo je to bilo bezuspešno, a kada se napokon izvuklo iz brojnih finansijskih problema, počelo da privlači “low cost” kompanije i Nišlije dobile mogućnost da iz svog dvorišta lete u Evropu i svet, država je odlučila da preuzme aerodrom.

Uzeli su sve - imovinu, resurse, a sada i preduzeće sa ugovorima i zaposlenima.

Kako piše u Agenciji za privredne registre, od 18. oktobra ove godine JP Aerodrom Niš više ne postoji. Preduzeće je zvanično pripojeno Aerodromima Srbije.

Sve je sada u rukama Aerodroma Srbije koji su i zvanično preuzeli upravljanje vazdušnom lukom. Kako je ranije rečeno u ovom preduzeću, oni radnike neće otpuštati, a na mesto direktora imenovan je Mihajlo Zdravković. On je ujedno i gradski većnik u Nišu, a dobio je saglasnost Agencije za obavljanje obe funkcije.

Ubuduće će sve kompanije koje lete iz Niša ugovore imati sa novoformiranim preduzećem.

Sva prava, obaveze i odgovornosti iz ugovora koje je zaključilo preduzeće JP Aerodrom Niš, ne samo sa avio-kompanijama, već i sa svim ostalim dobavljačima i korisnicimausluga, prelaze u privredno društvo Aerodromi Srbije doo Niš koje stupa u ugovorne obaveze na mesto JP Aerodrom Niš -kažu u preduzeću.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Pokretanje 12 linija Air Serbia iz Niša povećalo je broj putnika, mnogi su to ocenili kao prvi uspešan potez novog vlasnika, iako se za to izdvaja 5 miliona evra godišnje iz budžeta Srbije.

Međutim, ubrzo je Direktorat civilnog vazduhoplovstva odbio zahtev Ryanair-a za liniju od Niša do Frankfirta, a u irskoj kompaniji su ocenili da je to učinjeno zbog monopola Air Serbia koja takođe leti do Frankfurta.

Srpsko-arapska kompanija u međuvremenu je spala na 11 linija, jer su zaključili da putnici nisu zainteresovani za let do Budimpešte.

Uz sve to i Swissje najavio da od marta 2020. godine gasi avio-liniju Niš - Cirih, pa su u Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju su ocenili da novi vlasnik aerodroma -Vlada Srbije stavlja privatne interese iznad javnih i da je njen cilj od preuzimanja niške vazdušne luke bilo proterivanje "low cost" kompanija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ugašeno javno preduzeće aerodrom niš grad niš javno preduzeće

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana