Zvanični kurs Evra za dan 25.11.20. :: 117.5849 rsd
Tekst objavljen: 04.11.2019 14:55        


U aprilu 1990. godine zvanično je počelo sa radom preduzeće Aerodrom Niš koje je bilo u vlasništvu Grada Niša, a brinulo je o Aerodromu “Konstantin Veliki”

JP "Aerodrom Niš" ugašeno posle 3 decenije

Nakon što je nedavno vazdušna luka poklonjena državi upravljanje je preuzelo preduzeće Aerodromi Srbije koje je formirala Vlada, a koje je registrovano na adresu nekadašnjeg JP Aerodrom Niš.

Skoro pune 3 decenije je JP Aerodrom Niš vodio borbu za oživljavanje niškog aerodroma i pokušavao da razvije avio-saobraćaj na jugu Srbije.

Dugo je to bilo bezuspešno, a kada se napokon izvuklo iz brojnih finansijskih problema, počelo da privlači “low cost” kompanije i Nišlije dobile mogućnost da iz svog dvorišta lete u Evropu i svet, država je odlučila da preuzme aerodrom.

Uzeli su sve - imovinu, resurse, a sada i preduzeće sa ugovorima i zaposlenima.

Kako piše u Agenciji za privredne registre, od 18. oktobra ove godine JP Aerodrom Niš više ne postoji. Preduzeće je zvanično pripojeno Aerodromima Srbije.

Sve je sada u rukama Aerodroma Srbije koji su i zvanično preuzeli upravljanje vazdušnom lukom. Kako je ranije rečeno u ovom preduzeću, oni radnike neće otpuštati, a na mesto direktora imenovan je Mihajlo Zdravković. On je ujedno i gradski većnik u Nišu, a dobio je saglasnost Agencije za obavljanje obe funkcije.

Ubuduće će sve kompanije koje lete iz Niša ugovore imati sa novoformiranim preduzećem.

Sva prava, obaveze i odgovornosti iz ugovora koje je zaključilo preduzeće JP Aerodrom Niš, ne samo sa avio-kompanijama, već i sa svim ostalim dobavljačima i korisnicimausluga, prelaze u privredno društvo Aerodromi Srbije doo Niš koje stupa u ugovorne obaveze na mesto JP Aerodrom Niš -kažu u preduzeću.

Pokretanje 12 linija Air Serbia iz Niša povećalo je broj putnika, mnogi su to ocenili kao prvi uspešan potez novog vlasnika, iako se za to izdvaja 5 miliona evra godišnje iz budžeta Srbije.

Međutim, ubrzo je Direktorat civilnog vazduhoplovstva odbio zahtev Ryanair-a za liniju od Niša do Frankfirta, a u irskoj kompaniji su ocenili da je to učinjeno zbog monopola Air Serbia koja takođe leti do Frankfurta.

Srpsko-arapska kompanija u međuvremenu je spala na 11 linija, jer su zaključili da putnici nisu zainteresovani za let do Budimpešte.

Uz sve to i Swissje najavio da od marta 2020. godine gasi avio-liniju Niš - Cirih, pa su u Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju su ocenili da novi vlasnik aerodroma -Vlada Srbije stavlja privatne interese iznad javnih i da je njen cilj od preuzimanja niške vazdušne luke bilo proterivanje "low cost" kompanija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ugašeno javno preduzeće aerodrom niš grad niš javno preduzeće

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana