Tekst objavljen: 21.10.2020 12:00        


Predsednik Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić izjavio je u Novom danu da još uvek nije postignut dogovor sa osiguravajućim kućama oko produženja polisa, kao i da je do sada otkazano 120.000 putovanja, na kojima je trebalo da putuje 300.000 naših građana

Još nema dogovora o osiguranju turističkih agencija, otkazano 120 hiljada putovanja

On je naveo da su pojedina putovanja, ipak realizovana, i to pre svega u Tursku i Egipat, dok je Grčka zemlja sa najvišim brojem nerealizovanih putovanja.

Podsetimo, tokom protekle i ove nedelje traju pregovori između predstavnika osiguravajućih kuća i predstavnika agencija, koji traže produženje roka polise osiguranja do kraja godine.

Pošto su mnogim agancijama licence istekle, ne mogu da dobiju polisu osiguranja.

“Pregovori i dalje traju. Pokušavamo da dogovorimo sa svim osiguravajućim kućama, a ima ih šest koje su radile i izdavale ovu vrstu osiguranja, da se produže postojeće polise aneksima do kraja ove ili početka sledeće godine. To radimo kako bi smo dobili na vremenu da sa novim ministarstvom radimo na izmeni Pravilnika o garancijama za putovanja, jer u ovim uslovima iznosi za garancije su preveliki”, naveo je Seničić.

Kako je naveo, ima četiri kategorija garancija. Najmanja kategorija je 200.000 evra, dok je za najveću cena 400.000 evra. Nada se da će se nakon izmene Pravilnika stvari poboljšati i ti iznosi smanjiti.

“Trudimo se i da sa osiguravačima ustanovimo drugačija pravila u odnosu na vreme u kojem živimo, i da se premije ne plaćaju paušalno, onako kako su smo to radili do sada. Važno nam je da ostvarimo sistem plaćanja prema ostvarenom prometu, dakle dok god mi nemamo promet osiguravači nemaju nikakav rizik, i potpuno je logično da na taj način sada to vreme prepoznamo i tako jedni drugima izađemo u susret”, napomenuo je Seničić i dodao da se nada da će se vrlo brzo pronaći prihvatljivo rešenje.

Prema njegovim rečima, osiguravajuće kuće, dve domaće i jedna inostrana, koje su pristale da izdaju polise osiguranja su tražile podatke o broju izdatih vaučera agencijama, stanje na računu i još nekoliko kriterijuma kako bi se sklopio dogovor. Međutim, još nijedna ponuda sa cenama polisa osiguranja još nije data.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

“Dobili smo informaciju da su neke agencije koje su kontaktirane od osiguravača dobile dodatne kriterijume koji su stroži, i samim tim nemamo rešenje koje bi zadovoljilo u ovom trenutku bilo koju agenciju u Srbiji”, istakao je Seničić.

On je ocenio da po postojećim pravilima, uslov da uplati od 200.000 do 400.000 evra ne može da ispuni ni pet procenata agencija koje su na našem tržištu.

“Iz tog razloga je neophodno promeniti Pravilnik, kako bi smo te sume doveli na realan okvir, i da shodno prometu, te sume rastu, kao i garancije. To jedino može da bude garancija i putnicima da budu sigurni kada uplaćuju aranžmane”, podvukao je Seničić.

On je naveo da je od početka epidemije većina agencija uspela da se održi, da turističke agencije nisu dobile državnu pomoć i procenjuje da će biti sve teže kako vreme prolazi.

“Do sada je otkazano 120.000 putovanja i 300.000 putnika. jedan broj realizovanih putovanja je bio u Turskoj i Egiptu, dok je Grčka zemlja sa najvećim brojem nerealizovanih putovanja”, kaže Seničić.

Nada se brzom fromiranju Vlade Srbije, i sektorskoj pomoći, kako bi se dočekalo proleće, i uz eventualno smanjenje pandemije, nastavio rad turističkih agencija u našoj zemlji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
YUTA Aleksandar Seničić turističke agencije turizam osiguranje turističkih agencija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana