Tekst objavljen: 13.11.2017 16:06        


Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala je sa Banca Intesa i Intesa Leasing ugovore o tri kreditne linije u ukupnoj vrednosti od 60 miliona evra koje su namenjene finansiranju građana i realne ekonomije.

Još 60 miliona evra za podršku građanima i privredi

Sredstva iz kreditne linije od 30 miliona evra Banca Intesa će plasirati građanima u vidu povoljnih stambenih kredita, dok je linija od 5 miliona evra predviđena za nastavak realizacije programa podrške razvoja ženskog preduzetništva „Žene u biznisu“, u okviru kojeg banka odobrava kredite za finansiranje obrtnih sredstava i investicija malim i srednjim preduzećima kojima upravljaju žene.

Za finansiranje nabavke komercijalnih vozila, opreme i investicionih nekretnina malih i srednjih preduzeća namenjena je kreditna linija od 25 miliona evra čija će sredstva plasirati Intesa Leasing.

„Uspešna saradnja sa EBRD nam već dugi niz godina omogućava da ojačamo sopstveni kreditni potencijal i našim klijentima, kako stanovništvu tako i privredi Srbije, obezbedimo pristup povoljnim dugoročnim izvorima finansiranja.

Zahvaljujući kreditnim linijama koje smo danas potpisali nastavićemo da podstičemo razvoj ženskog preduzetništva kao važnog resursa održivog privrednog rasta i povećanja zaposlenosti, ali i da pomažemo građanima da po što pristupačnijim uslovima investiraju u kupovinu sopstvenog životnog prostora“, izjavila je Draginja Đurić, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa. Ne uključujući najnovije kreditne linije, Banca Intesa i Intesa Leasing su kroz dosadašnju saradnju sa EBRD privredi i građanima Srbije pružile podršku u ukupnom iznosu od gotovo 160 miliona evra.

„Izuzetno nam je drago što nastavljamo veoma snažnu saradnju koju imamo sa Banca Intesa. Nove linije iz kojih će biti finansirani proizvodi osmišljeni da zadovolje potrebe različitih grupa klijenata dodatno će osnažiti bankarski sektor kroz efikasniju distribuciju sredstava onima kojima su potrebna, što će biti od koristi i privredi i stanovništvu Srbije. Takođe se zahvaljujem našim donatorima, posebno Švedskoj i Luksemburgu, koji su pomogli uspehu proizvoda u okviru programa Žene u biznisu“, izjavio je Daniel Berg, direktor EBRD kancelarije u Srbiji.

U okviru linije za stambeno kreditiranje, Banca Intesa odobrava plasmane osigurane kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) sa rokom otplate do 15 godina i godišnjom kamatnom stopom od 2,52 odsto (EKS 3,29 odsto), kao i kredite sa periodom otplate od 15 do 30 godina i kamatnom stopom od 2,58 odsto (EKS 3,12 odsto) na godišnjem nivou.

Kredite u okviru programa „Žene u biznisu“ Banca Intesa odobrava sa godišnjom fiksnom kamatnom stopom od 5,5 odsto (EKS 6,84 odsto) u maksimalnom iznosu do 500.000 evra. Krediti za obrtna sredstva imaju maksimalnu ročnost do 36 meseci uz grejs period do 6 meseci koji je uračunat u period otplate, dok pozajmice za investicije imaju rok otplate od 37 do 60 meseci i grejs period do 12 meseci koji je uključen u period na koji se kredit odobrava.

Za kredite sa rokom otplate do 36 meseci i investicione kredite do iznosa od 25.000 evra nisu potrebna obezbeđenja u vidu hipoteke. EBRD je do sada uložila oko 4,5 milijardi evra u različite grane srpske privrede, a aktivnosti banke prevashodno su usmerene u pravcu povećanja konkurentnosti privatnog sektora i razvoja održivih i efikasnih javnih preduzeća.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
žene u biznisu EBRD sporazum banka intesa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana