Tekst objavljen: 11.10.2013 11:30        


Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije, kaže da je bankarski sektor Srbije bio uspešan u prevazilaženju negativnih efekata prelivanja svetske finansijske krize, doprinoseći time očuvanju celokupne finansijske stabilnosti.

Jorgovanka Tabaković: Ispitaćemo zarade banaka (Medija centar Beograd)

Ona dodaje da "imamo adekvatno kapitalizovan i visokolikvidan bankarski sektor, ali i činjenicu da je kreditna aktivnost, mada još blago pozitivna, značajno usporena, i to u većoj meri u odnosu na privredu nego na stanovništvo".

ODLAGANJE DUGA U “ŠVAJCARCIMA“

Na pitanje ima li interesovanja građana da odlažu otplatu stambenih kredita u švajcarskim francima, Jorgovanka Tabaković kaže da je "još rano za donošenje bilo kakvih zaključaka o efektima primene preporuke, ali interesovanje klijenata svakako postoji. Sve banke su ponudile anekse ugovora o stambenom kreditu svojim klijentima, a na njima je da se do kraja godine izjasne o prihvatanju ili neprihvatanju. Tada ćemo moći da ocenjujemo i odziv građana i ostvarene efekte".
Na činjenicu da bankari visoke kamate na kredite pravdaju visokom referentnom kamatom, ona odgovara da "ne treba zaboraviti da na visinu kamatnih stopa značajno utiču i bankarske marže, čiju opravdanost, u pomenutim uslovima, treba preispitati. To znači da osim stvarnih troškova koje nameću okolnosti i regulatorni zahtevi ima i izgovora".

Na to što su banke smanjile kamate na štednju, ali ne i na kredite, Tabaković kaže da je ipak došlo do pozitivnih pomeranja i da "kamatne stope na kredite u Srbiji nisu veće nego u regionu. Naravno, govorimo o novoodobrenim kreditima".

- Od početka godine kod indeksiranih novoodobrenih kredita privredi kamatne stope su u proseku smanjene za oko dva odsto - navodi ona i dodaje da "kamate na novoodobrene kredite u evrima stanovništvu, istina, stagniraju u proteklih godinu dana, ali to je pre svega rezultat promene strukture kreditiranja, u kojoj je sada znatno manje učešće stambenih kredita sa niskom kamatnom stopom".

- Praktično, nepromenjene su ostale samo kamatne stope na stambene kredite, dok su stope na potrošačke i ostale kredite stanovništvu u proseku smanjene za oko 0,9 i 1,6 procentnih poena. Ako pogledamo region, kamatne stope na stambene kredite u Srbiji kreću se ispod pet odsto, što je jedino još slučaj u Rumuniji. U Hrvatskoj ove kamate se kreću oko 5,5 odsto, u Bosni i Hercegovini oko šest odsto, a u Bugarskoj i Mađarskoj nešto iznad sedam odsto...

Guverner NBS očekuje i da će "smanjenje kamata na štednju prouzrokovati i dalji pad kamata na kredite, jer jeftiniji izvori omogućuju bankama da sredstva plasiraju po nižim kamatnim stopama".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Koviljka 11.10.2013 23:46

    Naravno da treba ispitati velike bonuse menadzmenta banaka a narocito zarade menadzmenta u NBS.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankari bankarsko tržište bankarski sektor banke Narodna banka Srbije nbs guverner Narodne banke Srbije jorgovanka tabaković

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana