Tekst objavljen: 05.11.2015 10:42        


Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je da Savet smatra da bi Vlada Srbije trebalo da preispita nameru da poveća deo zarada i penzija umanjenih na početku procesa konsolidacije javnih finansija, izražavajući uverenje da bi, iz ugla ispunjavanja trogodišnjeg cilja konsolidacije, ciljana jednokratna isplata pomoći bila bolje rešenje od povišica. 

Jednokratna pomoć bolja od povećanja plata

"Svi koji bi bili kvalifikovani za eventualne povišice zarada ili penzija mogli bi da, umesto toga, dobiju jednokratnu isplatu pomoći. To bi sa jedne strane obezbedilo pomoć onima kojima je to najprotrebnije, i to iz ušteda koje su ostvarene u 2015. godini", rekao je Petrović za Radio Beograd 1.
Sa druge strane, Petrović smatra da to znači da se po tom osnovu ne bi stvarale obaveze u 2016. i 2017. godini.

"Time bi se omogućilo da se deficit budžeta i dalje smanjuje u naredne dve godine, što je neophodno za stabilizaciju javnog duga i ozdravljenje javnih finansija" , objasnio je Petrović.
Komentarišući koliki prostor postoji u budžetu za povećanje plata i penzija, Petrović je rekao da je to teško proceniti, ali da je on svakako minimalan, i nije veći od jedan do dva odsto ukupnog fonda za plate i penzije.

Zato, kako kaže, Fiskalni savet i predlaže preispitivanje odluke o povišicama i smatra da bi, ako se već ide na određene isplate, da to bude fokusirano na određene sektore, i da bude u formi jednokratne pomoći.
Prema njegovim rečima, racionalizacijom u javnom sektoru u 2016. godini ne treba obuhvatiti više od 25.000 zaposlenih.

Petrović je rekao da je, s obzirom na to da i dalje nema konkretnih planova za smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, prema proceni Saveta u 2016. godini maksimalno moguće smanjenje broja zaposlenih za 25.000, što bi obuhvatilo i one koji odlaze u penziju.

On je naglasio da bi, ukoliko bi se ostvarile prvobitno planirane uštede na platama u 2016. godini, to podrazumevalo otpuštanje 40.000 do 50.000 zaposlenih u javnom sektoru sledeće godine, što je "praktično nemoguće i u krajnjoj liniji, štetno jer bi ugrozilo pružanje kvalitetnih usluga zdravstva, školstva, sudstva i drugih sektora države".

"Ukoliko bi se racionalizacija odvijala prema scenariju Fiskalnog saveta, odnosno ukoliko 25.000 ljudi napusti javni sektor u 2016. godini, treba imati na umu da bi se ostvarila samo polovina planiranih ušteda na fondu zarada u budžetu. To dalje znači da se prostor za povišice dodatno sužava" objasnio je Petrović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
otpuštanja povećanje plata u 2017 povećanje penzija manje plate u javnom sektoru javni sektor zaposleni u javnom sektoru

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana