Tekst objavljen: 30.11.2018 11:33        


Od kako su dobili prvi deo oktobarske penzije, na kome je trebalo da se vidi najavljivano povećanje od osam do 13 odsto, nezadovoljstvo izvesnog broja penzionera se ne stišava. Žale se da nisu dobili nikakvo povećanje, niti im je bilo ko do sada objasnio zašto je to tako. 

Jednima povećane penzije, a drugima nisu

Kako je zapravo moguće da neko nije dobio ni paru više od onog što je primao do oktobra 2014. godine, a nekom je preslikano procentualno povećanje koje je najavljivalo Ministarstvo finansija.

Tim povodom redakciji se javio mr Slobodan Filipović, koji upravo to potvrđuje pa kaže da je poslednja isplata penzija od 10. novembra unela veliku zabunu, jer su neke penzije samo korigovane, neke vraćene na staro bez ikakvog procenta uvećanja. I da penzionere zanimaju dve stvari – prvo kada će im se vratiti umanjeni iznos za poslednjih 48 meseci i zašto se penzije uvećavaju različitim procentom.

Ljubica iz Beograda, koja se takođe javila „Politici”, kaže da joj se čini da u Srbiji postoje penzioneri prvog i drugog reda. Nezadovoljna onim što je primila otišla je korak dalje posle saveta Ministarstva rada da se za sve nejasnoće obrate PIO fondu.

– Moja penzija je 30.000 dinara. Sa oktobarskim isečkom dobila sam povećanje od 1.109,67 dinara, gde pored tog iznosa piše „pod razno”. Kada sam otišla u PIO fond na Novom Beogradu i potražila objašnjenje rečeno mi je da to znači da to uvećanje nije trajno nego da mogu da ga dobijem ovog meseca, ali ne i sledećeg. I da je zato navedeno kao razno – priča Ljubica.

Iz Ministarstva rada „Politici” su nedavno odgovorili da je prestankom umanjenja visine penzije i početkom isplate novčanog iznosa, kao uvećanja uz oktobarsku penziju, obezbeđeno da ukupna primanja (penzija i novčani iznos kao uvećanje uz penziju) svih korisnika penzije budu veća najmanje pet odsto u odnosu na iznos koji su primili za septembar. Svi penzioneri, koji imaju primedbe, mogu se obratiti isplatnoj službi filijale koja im isplaćuje penziju.

Upitan kako je moguće da oktobarski ček u sve većem broju slučajeva demantuje najavljivana povećanja penzija od osam do 13 odsto, Moma Čolaković, kaže da i sam dnevno prima mnogo primedbi nezadovoljnih penzionera da nisu dobili obećanu korekciju.

– Savetujem ih da odu u PIO fond i da provere da li je možda njihova greška. Postoje i zadovoljni penzioneri koji su u paru dobili povećanje koje je Ministarstvo finansija najavljivalo – kaže on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Na pitanje šta će kao predstavnik penzionera u Skupštini Srbije, zatražiti narednih dana dok je rasprava o budžetu na dnevnom redu, Čolaković ističe da će se insistirati na još jednom povećanju penzija za najsiromašnije u narednoj godini i da se taj novac obezbedi iz budžeta. To su penzioneri s primanjima do 32.000 dinara. Ali, i da se naredne godine definitivno nađe model po kome će se penzije ubuduće isplaćivati i usklađivati, kaže Čolaković.

On dodaje da će početkom narednog meseca jednokratnu pomoć od 3.000 dinara dobiti svi penzioneri, bez obzira na visinu penzije, što će državu da košta 5,24 milijarde dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
povećanje penzija penzije penzioneri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana