Tekst objavljen: 07.02.2024 14:25        


Verdi je saopštio da će biti realizovano samo 10 do 20 posto letova

Jedna od najvećih avio-kompanija u Evropi od danas u štrajku


Po planu, najavljenom pre nekoliko dana, zemaljsko osoblje Lufthanze danas je stupilo u štrajk, na aerodromima u Frankfurtu, Minhenu, Hamburgu, Berlinu i Dizeldorfu. Sindikat Verdi je naveo kako zahtevapovećanje plata od 12,5 odsto za 25.000 radnika,ili najmanje 500 evra više svakog meseca u narednih 12 meseci, uz jednokratnu isplatu od 3.000 evra kao nadoknadu za inflaciju.

S obzirom na ovaj štrajk, ali i na proteste mašinovođa i poljoprivrednika - koji su izbili u prvi plan, Nemačku možemo nazvati "zemljom protesta" ove godine (barem zasad).

Štrajk dela osoblja Lufthanze počeo je jutros rano, u četiri sata, a prema najavama - trajaće do četvrtka u sedam sati ujutro. Time će, kako je saopšteno, biti pogođeno čak 100.000 putnika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Verdi je saopštio da će biti realizovano samo 10 do 20 posto letova.

U pregovorima, nemački sindikat između ostalog tvrdi da suviši troškovi života i veliko opterećenje zbog nedostatka osoblja- osnova za insistiranje na povećanju zarada.

Inače, zemaljsko osoblje Lufthanze je prekinulo rad u julu 2022. godine, tokom poslednjeg kruga pregovora o kolektivnom ugovoru, što je izazvalo velike smetnje u sektoru putovanja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Lufthansa štrajk otkazani letovi aviosaobraćaj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana