Tekst objavljen: 05.01.2024 16:00        


Ministarstvo rudarstva i energetike obezbedilo je 64,5 miliona evra bespovratnih sredstava za energetsku sanaciju stambenih zgrada koje su priključene na sisteme daljinskog grejanja u 15 gradova i opština u Srbiji, a javni pozivi za konkurisanje u većini gradova produženi su i do početka februara 2024

Javni pozivi za energetsku sanaciju zgrada produženi do početka februara


Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je kazala da su u pet gradova i opština javni pozivi već završeni, dok će u ostalim, među kojima su Beograd, Niš i Kragujevac, prijavljivanje trajati i do početka februara.

"Cilj nam je da energetski saniramo što veći broj stambenih zgrada za koje smo obezbedili subvencije u iznosu do 50 odsto vrednosti energetske sanacije. Apelujem na lokalne samouprave i upravnike zgrada da iskoriste ovu jedinstvenu priliku da omogućimo građanima da troše manje energije, plaćaju manje i renoviraju svoje stambene jedinice", rekla je Đedović Handanović.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike, ona je istakla i da će se realizacijom ovog projekta, energetski sanirati oko 500 stambenih zgrada, odnosno oko milion kvadratnih metara.

"Projekat podrazumeva energetsku sanaciju krova i fasade zgrada čime se omogućavaju uštede energije od 20 do 30 odsto. Na ovaj način, povećaće se vrednost nekretnina, građani će moći da bolje kontrolišu potrošnju toplotne energije zimi, kao i troškove hlađenja leti, ali će se unaprediti i komfor, kao i vizuelni izgled zgrada", rekla je ministarka.

Đedović Handanović je naglasila i da je preliminarna procena da bi energetska sanacija stana od 60 kvadratnih metara koštala građane oko 1.500 evra u periodu od deset godina.

Kako je objasnila, polovinu investicije obezbeđuje država, a ostalih 50 odsto plaćaju sami građani kroz račun za grejanje koji bi u periodu otplate bio isti ili neznatno veći nego pre učešća u programu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ministarka je dodala i da će prilikom izbora stambenih zgrada prioritet imati one koje imaju najveću specifičnu potrošnju, a koje bi u slučaju prelaska na naplatu po potrošnji, a bez energetske sanacije, imale veće račune.

Đedović Handanović je istakla da će se nakon utvrđivanja preliminarnog spiska prijavljenih stambenih zgrada, izvršiti izbor konsultanta koji će za svaki objekat predložiti mere energetske sanacije, uštede i načine otplaćivanja.

"Na osnovu toga će svaka stambena zgrada doneti konačnu odluku da li želi da učestvuje u programu", rekla je ministarka.

U saopštenju se dodaje da su javni pozivi završeni u Pirotu, Užicu, Trsteniku, Vranju i Pančevu.

Navodi se da pored ovih lokalnih samouprava u programu mogu da učestvuju i stanari stambenih zgrada u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Čačku, Kraljevu, Negotinu, Novom Pazaru, Valjevu i Zrenjaninu.

Podseća se i da se Projekat "Energetska sanacija stambenih, više-porodičnih zgrada priključenih na sistem daljinskog grejanja - Javni ESCO Projekat" sprovodi u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i od ukupne vrednosti projekta koja je 64,5 miliona evra, 50 miliona evra je zajam EBRD, a 14,5 miliona evra obezbeđuje se iz donacija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
februar 2024 energetska efikasnost energetska sanacija dubravka đedović

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana