Tekst objavljen: 17.04.2023 14:00        


Japanski tehnološki investitor SoftBank Group Corp odlučio je da proda skoro sve svoje preostale akcije u Alibaba Group Holding Ltd, objavio je Fajnenšel tajms, što je dovelo do pada akcija kineskog giganta e-trgovine

Japanci izlaze iz Alibabe: Povlačenje oborilo akcije kineskog giganta

Do rasprodaje je došlo kada su vrednosti velikih kineskih tehnoloških kompanija počele da se oporavljaju ove godine nakon što su dve godine pojačane regulatorne kontrole završene, dajući dugogodišnjim investitorima kao što je SoftBank priliku da smanje izloženost ekonomiji pogođenoj oštrom politikom pandemije i tenzije između Kine i SAD.

Cena akcija SoftBank-a je bila malo promenjena u četvrtak, prateći šire tržište. Alibaba, jedna od najvrednijih sredstava u portfelju SoftBank, pala je za čak 5,2% u Hong Kongu nakon izveštaja pre nego što je smanjila gubitke na 2,8%.

To je usledilo nakon pada od 5,2% u sredu za Tencent Holdings Ltd nakon što je najveći akcionar giganta društvenih medija, holandski Prosus NV, rekao da bi mogao da proda više svojih akcija, naglašavajući pritisak prodaje na kineska tehnološka imena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Traže način da unovče svoj deo

SoftBank je tražio načine da unovči svoj udeo u Alibabi, koji je japanski konglomerat kupio pre više od dve decenije sa samo 20 miliona dolara potrošnje.

- Oni (SoftBank) su bili jasni da... moraju da monetizuju profitabilna ulaganja, rekao je Jon Vithaar, šef odeljenja za posebne situacije u Aziji u Pictet Asset Management.

- Možda su neki očekivali da bi mogli usporiti tempo svoje prodaje na (Alibabu) sada kada je njihova IPO Arma pri kraju, ali na kraju sve što rade je u okviru onoga što su rekli tržištu.

SoftBank ima za cilj da ove godine uvrsti britanskog dizajnera čipova Armu u inicijalnu javnu ponudu (IPO) koja bi prikupila najmanje 8 milijardi dolara, rekli su Reutersu prošlog meseca ljudi upoznati sa dogovorom.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
alibaba japanci kina sjedinjene američke države

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana