Tekst objavljen: 08.07.2023 18:00        


Brisel i Tokio će istovremeno razmenjivati informacije o vladinim subvencijama za firme da se bi se sprečila prevelika ponuda čipova

Japan i EU jačaju saradnju u vezi sa snadbevanjem poluprovodnicima


Japan i Evropska unijadanas su dodatno ojačali saradnju vezanu za stabilno snabdevanje poluprovodnicima.

Cilj osnaživanja ove saradnje je zaštita od eskalacije američko-kineskog "tehnološkog rata", prenosi Kjodo njuz.

Japanski ministar ekonomije, trgovine i industrije Jasutoši Nišimura i evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton, potpisali su danas memorandum o razumevanju, fokusiran na razvoj mehanizma za razmenu informacija kako bi se sprečio potencijalni nedostatak čipova.

Prema ovom dokumentu, Brisel i Tokio će istovremeno razmenjivati informacije o vladinim subvencijama za firme da se bi se sprečila prevelika ponuda čipova.

Pored toga, Japan i EU žele da podstaknu saradnju u razvoju ljudskih resursa, kao i u istraživanju i industrijskom razvoju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Japan pokušava da produbi partnerstvo sa saveznicima kako bi razvio otporne lance snabdevanja za kritične proizvode i materijale, uključujući čipove, baterije i minerale, zbog povećanih geopolitičkih rizika, navodi japanska agencija.

Podsetimo, holandska vlada je u petak objavila nova ograničenja na izvoz određenih vrsta poluprovodnika, podstičući i SAD da obuzdaju izvoz visokotehnoloških komponenti u Kinu.

Kina je povodom toga pozvala Holandiju da ne ometa bilateralnu saradnju u industriji poluprovodnika i da ne zloupotrebljava kontrolu izvoza.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
japan evropska unija poluprovodnici saradnja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana