Tekst objavljen: 26.09.2023 15:10        


Japanu nakon 30 godina preti gubitak pozicije drugog najvećeg akcionara MMF zbog slabog ekonomskog rasta i pada japanskog jena

Japan bi nakon tri decenije mogao da izgubi važnu poziciju u svetskoj ekonomiji


Na osnovu sadašnje formule, zasnovane na ekonomskoj moći,Kina i Nemačka će najverovatnije prestići Japan, tako da će Tokio pasti na četvrto mesto, prenosi Kjodo njuz.

Glavni razlog je slab ekonomski rast Japana i niža vrednost japanske valute u odnosu na američki dolar i druge glavne svetske valute.

Japanska vlada je podržala ideju o povećanju kapitalnih resursa MMF-a u pregovorima „iza zatvorenih vrata”, ali insistira na zadržavanju trenutne kvote fonda, prema zvaničnicima koji su govorili pod uslovom da ostanu anonimni.

MMF generalno revidira svoje kvote najmanje na svakih pet godina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Cilj plana za povećanje finansiranja institucije sa sedištem u Vašingtonu je pomoć zemljama u usponu i zemljama u razvoju koje pate od nedostatka novca usled pandemije koronavirusa i drugih problema, prenosi Tanjug.

Pored odluke o tome koliko data članica treba da doprinese, kvota u velikoj meri određuje njenu moć glasa u pitanjima MMF.

Prethodno povećanje kapitala MMF odobreno je 2010. godine.

SAD su trenutno najveći akcionar MMF sa 17,4 odsto svih kvotnih udela, a slede Japan sa 6,5 odsto i Kina sa 6,4 odsto.

Ako se za računanje kvota bude koristila sadašnja formula, kineski udeo će skočiti na 14,4 odsto, a američki pasti na 14,8 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
japan MMF svetska ekonomija japanski jen

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana