Tekst objavljen: 10.04.2020 9:45        


Iako se očekuje veća tražnja, nestašice jaja pred uskršnje praznike neće biti, a neće biti ni poskupljenja. Iz Zajednice živinara Srbije, međutim, kažu da bi problema moglo da bude u distribuciji ako mera zabrane kretanja vremenski bude produžena

Jaja ima dovoljno za uskršnje praznike, mogući problem - distribucija

I pored epidemijevirusa koronai vanrednog stanja, kako za "Blic" priča Rade Škorić, predsednik Zajednice živinara Srbije, ova privredna grada trenutno funkcioniše punom parom, tako da se očekuje da za najveći hrišćanski praznik jaja budu dostupna svim potrošačima.

"Trend potrošnje jaja se u poslednje tri sedmice znatno povećao. Ljudi su stvarali zalihe, ali kupovina i potrošnja su se povećale i zbog činjenice da je dosta manje bilo kupovine u pekarama ili kupovine brze hrane, tako da su se jaja masovno nalazila na trpezama građana koji najveći deo dana provode u svojim domovima“ priča Škorić.

I pored toga, na osnovu izveštaja farmera, u Zajednici živinara veruju da nestašice jaja pred Uskrs neće biti.

"Farmeri, međutim, strahuju da će problem biti redovna distribucija s obzirom na to da su pijace zatvorene, kao i veliki broj maloprodajnih objekata specijalizovanih za promet jaja, zbog čega je sužen prostor i trgovcima i potrošačima, a tu je i limitirano vreme kupovine i u marketima. Zato je moguće da u nekim objektima u danima pred Uskrs ne bude jaja baš u svakom trenutku, ali nestašice neće biti“, smatra Škorić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Cene jaja, inače, zamrznute su 5. marta, a predsednik Zajednice živinara Srbije kaže da proizvođači, za razliku od prethodnih godina, "što je uvek bio običaj uoči uskršnjih praznika", neće tražiti mogućnost povećanja cene od dinar do dva po komadu.

Cene klasiranih jaja u zavisnosti od kvaliteta i veličine su od 10 do 14 dinara po komadu.

Živinarske farme u Srbiji, kako napominje, nisu prekidale rad od početka epidemije i uvođenja vanrednog stanja, uspevši da organizuju rad u noćnim uslovima.

Farme rade i noću

"Samo je prve sedmice postojao problem ambalaže, jer više od 80 odsto ambalaže za jaja dolazi iz uvoza. Farme su obezbedile dozvole za rad noću jer se tako u živinarstvu i radi, od inkubatorskih stanica, preko prevoza jednodnevnih pilića, do utovara brojlera za klanice. Zbog toga proizvodnja ne trpi, a nema ni nestašice na tržištu"  objašnjava Škorić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jaja uskrs namirnice uskršnji praznici uskršnji praznici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana