Tekst objavljen: 02.12.2015 10:10        


Preliminarni podaci ukazuju na to da je javni dug na kraju novembra premašio 25 milijardi evra i iznosio je približno 76,5 odsto BDP-a, objavio je danas Fiskalni savet Srbije. Neizvesnost u pogledu budućeg kursa monetarne politike u Evropskoj uniji i SAD, dovela je do novog jačanja dolara u odnosu na evro za 3,6 odsto u novembru, i posledičnog rasta javnog duga za oko 300 miliona evra.

Jačanje dolara poguralo javni dug na 76,5 odsto BDP-a

"Nivo zaduženosti Srbije izrazito je osetljiv na velike oscilacije u kretanju deviznih kurseva, usled loše valutne strukture javnog duga, jer je gotovo četiri petine svih obaveza u stranim valutama", konstatuje Savet i upozorava da će nepovoljna valutna struktura i u narednom periodu biti najveći rizik za kretanje nivoa zaduženost.

FS podseća da svetski analitičari ne isključuju mogućnost izjednačavanja vrednosti američkog dolara i evra u sledećih nekoliko meseci, te konstatuje da ako se ova predviđanja ostvare, samo po tom osnovu, dug opšte države povećao bi se za oko 500 miliona evra.

U izveštaju za oktobar piše i da je javni dug na kraju oktobra iznosio približno 24,75 milijardi EVRA, što je 75,4 odsto BDP-a.

Budući da je trećina svih obaveza države u dolarima, u izveštaju se navodi da bi jačanje američke valute uslovilo povećanje javnog duga za oko 200 miliona evra.

"U smeru smanjenja ukupne zaduženosti države delovala je otplata dospelih garantovanih kredita preduzeća u državnom vlasništvu u iznosu od gotovo 60 miliona evra, od čega se oko 15 miliona odnosi na aktivirane garancije, pre svega Železare Smederevo i Železnica Srbije, čije je plaćanje preuzela država", piše u izveštaju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
javni dug javni dug srbije BDP Fiskalni savet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana