Tekst objavljen: 07.07.2017 10:58        


Narodna banka bi trebalo podjednako odlučno da sprečava veće jačanje dinara, kao što sprečava njegovo naglo slabljenje.

Jačanje dinara smanjuje izvoz i zaposlenost

Jačanje dinara utiče na smanjenje inflacije i pad troškova kredita, ali smanjuje konkurentnost privrede, odnosno izvoz i zaposlenost, ukazuje Milojko Arsić, urednik „Kvartalnog monitora” Fonda za razvoj ekonomske nauke (FREN). Neprimereno je jačanje dinara kada proizvodnja i produktivnost u Srbiji rastu sporije nego u EU, dodaje.

– Domaćoj privredi više odgovara kad je kurs dinara za dva-tri procenta ispod njegove realne vrednosti, jer podstiče izvoz, rast i zapošljavanje, a uz umerene kapitalne gubitke.

Jačanje valute, koja slabi konkurentnost privrede, kao krajnju posledicu ima gubljenje radnih mesta – kaže Arsić.

Napominje i to da je nevolja u tome što su kratkoročne koristi od jačanja dinara vidljivije, jer se odmah primeti pad troškova kredita i inflacije, dok su dugoročne štete – pad izvoza i zaposlenosti, manje uočljive.

Zato bi, kaže Arsić, Narodna banka trebalo podjednako odlučno da sprečava veće jačanje dinara, kao što sprečava njegovo naglo slabljenje. On podseća da države često jedna drugu optužuju da slabljenjem svoje valute pokušavaju da steknu konkurentsku prednost u odnosu na druge zemlje. Ekonomsku prednost države stiču slabljenjem svoje valute, a ne njenim jačanjem.

Dinar je od početka godine imao rekordnu vrednost prema evru 3. i 4. jula, kad je zvaničan srednji kurs iznosio 120,51 za evro. Bila je to najviša vrednost domaće valute prema moneti evrozone u ovoj godini, a najniža je zabeležena 3. i 13. februara, kada je jedan evro koštao 124,01 dinar.

Od početka 2017. dinar je prema evru ojačao za 2,3 odsto. Posle višenedeljnog jačanja, naša valuta je juče oslabila prema valuti evrozone 0,2 odsto, tako da zvanični srednji kurs iznosi 120,72 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Dinar je juče bio jači prema evru 1,3 odsto nego pre mesec dana, a u odnosu na 5. jul 2016. 2,1 procenat. Prema američkom dolaru, dinar je juče bio jači 2,1 odsto nego pre mesec dana, a na godišnjem nivou 4,1 procenat. Dinar je prema dolaru ojačao od početka godine 10,1 posto.

NBS je od početka godine kupila 505 miliona evra i prodala 345 miliona evra, kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa.

Autori „Kvartalnog monitora” Fonda za razvoj ekonomske nauke (FREN) izračunali su da je u prvom tromesečju dinar nominalno oslabio samo 0,4, ali je u drugom tromesečju ojačao blizu dva odsto. Zbog više inflacije u Srbiji, domaća valuta je u prvih pet meseci realno ojačala prema evru 2,3, a prema korpi valuta 3,1 odsto.Uzroke jačanja srpske valute u poslednjih mesec dana guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković objasnila je povećanjem poverenja stranih investitora i pojačanom kupovinom dinarskih hartija od vrednosti i priznala da je intenzitet tih pozitivnih uticaja na jačanje vrednosti dinara pomalo neočekivan.

Tabakovićeva je u nedavnoj izjavi Radio Beogradu istakla da će trend jačanja dinara trajati do trećeg kvartala, dok će u četvrtom uslediti uobičajene sezonske promene, kada dolazi do plaćanja svih deviznih obaveza.

Prema njenim rečima, Srbija je u priličnoj meri uravnotežila svoje platno-bilansne pozicije, odnosno trošenje sa prihodima i primanjima, naglasila je Tabakovićeva, a NBS će „filigranskom preciznošću reagovati”, kako se postignuta stabilnost ne bi ugrozila.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad izvoza jačanje dinara nezaposlenost Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana