Tekst objavljen: 18.02.2018 10:00        


U pojedinim trgovinskim lancima kilogram ananasa tek je za koji dinar skuplji od kilogram jabuka, i to ne od luksuznih sorti kao što su modi i kiku koje dostižu cenu i od 200 dinara za kilogram, već od onih koje najradije jedemo, kakve su zlatni delišes i greni smit.

Jabuke u Srbiji koštaju kao banane i ananas

Cena jabuke ove zime je paprena i kilogram zlatnog delišesa staje i više od kilogram banana, dok su voćari i stručnjaci još jesenas predvideli da će cena voća koje smatramo najjeftinijim biti i do 30 odsto veća nego prethodnih godina. Njihove prognoze su se obistinile i sada se na pijacama u Srbiji jabuke prodaju po cenama od 60 do 150 dinara, dok cena najvećeg broja sorti u velikom broju mesta varira od 80 do 120 dinara.

Egzotične jabuke i više od 200 dinara

Iako se jabuka smatra najjeftinijim voćem, tokom zime pojedine sorte poznate po kvalitetu, a kojih uglavnom nema na pijacama i često dolaze iz uvoza, mogu da koštaju i preko 200 dinara za kilogram. Tako, na primer, u velikim marketima japanska sorta kiku, poznata po tome da može dugo da stoji, košta i do 200 dinara. Sorta modi, prepoznatljiva po svom savršenom obliku i bogatstvu vitaminima, košta više od 200 dinara.

Međutim, prema rečima kupaca, jabuke koje se mogu pronaći po ceni ispod 80 dinara dosta su slabijeg kvaliteta. Primetno je da se na pijacama u Vojvodini, koja je i najveći proizvođač jabuka u Srbiji, još i mogu naći jeftine jabuke, ali cene znatno skaču već u Beogradu, dok su visoke cene i u drugim gradovima koji nisu poznati po voćarskoj proizvodnji.

Glavni uzrok visokih cena je manji rod ove godine, koji je prema rečima Nebojše Jovanovića iz udruženja voćara „Čačanska jabuka“ u pojedinim mestima smanjen i do 90 odsto.

- Iz ugla potrošača cene su verovatno visoke i taj sukob sa proizvođačima uvek postoji. Cene će do početka proleća verovatno skočiti za još 20 odsto i to do perioda kad stižu jagoda i trešnja koje malo iznivelišu cene - kaže Jovanović za „Blic“.

Pijačni prodavci u Novom Sadu, gde se zlatni delišes prodaje za 120 dinara za kilogram, ne kriju da su jabuke poskupele, a cenu pravdaju slabim rodom.

Stručnjak za voćarstvo prof. dr Zoran Keserović visoku cenu takođe objašnjava slabim rodom, a kako kaže, još ima mesta i za dodatno poskupljenje.

- Nema dileme da će cena jabuke još rasti. Prošla godina je bila jako teška, prvo visoke temperature, pa onda vrlo niske početkom marta, pa i aprila, i do minus pet stepeni, zbog čega su jabuke izmrzle, ne samo kod nas, već i u Evropi - objašnjava Keserović.

Kako dodaje, domaći proizvođači najbolje jabuke još uvek čuvaju u hladnjačama i one su namenjene izvozu.

-Na kvantaškim i zelenim pijacama završavaju jabuke lošijeg kvaliteta po visokim cenama, dok u velike markete ne može da uđe bilo šta. Oni imaju procedure i u supermarkete jabuke uglavnom plasiraju veliki proizvođači - dodaje Keserović.

Mraz i jak vetar nisu samo umanjili rod u Srbiji, već i kod nekih od najvećih proizvođača jabuka u Evropi, kakva je Poljska. Veliku štetu, prema rečima profesora Keserovića, pretrpeli su i Italijani, a procena je da je ona išla i do 60 dosto.

Zbog toga cenu najzdravijeg voća ne može da izniveliše uvozna roba iz EU, jer je jabuka i tamo skupa, a ove godine su čak i naši plodovi ovog voća stigli na tržište EU. Pored toga, dobar deo srpske jabuke završi na tržištu Rusije koje zahteva izuzetno visok kvalitet, a ta cifra premašuje 200.000 tona godišnje, dok je u Srbiji jesenas ubrano oko 330.000 tona jabuka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jabuke cena voća cena jabuka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana