Tekst objavljen: 13.08.2015 14:51        


Za neplaćenu kaznu za parkiranje Petar V. je od izvršitelja dobio tri puta veći račun od samog duga pa, umesto 6.500 dinara, mora da plati 21.270.

Izvršitelji naplaćuju tri puta više od iznosa duga

Do tog iznosa izvršitelji su došli nakon što su mu na glavni dug dodali kamatu, taksu MUP, dostavu zaključka, taksu PIO fonda, sastavljanje podneska, dostavljanje pismena, nadzor nad izvršenjem i - nagradu za izvršitelja, piše Blic.

“Znao sam da postoji nagrada za izvršitelje u visini oko 4.000 dinara, ali su me ostale stavke zaprepastile. Ne mogu da verujem da ja plaćam izvršiteljima to što su tražili moja dokumenta od MUP da bi znali ko sam i gde treba da mi uruče kaznu. To je strašno”, kaže on.

Poslednjih dana na udaru su se našli dužnici beogradskog „Parking servisa“, koji sada preko izvršitelja naplaćuje dugove onih koji nisu prihvatili ponuđeni reprogram.

Ivan Milošević iz Komore izvršitelja kaže da su izvršitelji primorani da neke od tih troškova svale na građane.

“Problem je što nije rešen pravni status izvršitelja. Oni obavljaju državni posao, ali se vode kao neka vrsta preduzetnika, pa su svi državni organi počeli da im naplaćuju podatke o tuženima koje su izvršitelji po zakonu dužni da pribave. Ako bi te takse plaćao sam izvršitelj, bio bi u minusu, pa trošak preliva na dužnike, što je skandal. Tražili smo od svih da nam obezbede da sve te podatke dobijamo besplatno, ali oni neće”, kaže Milošević.

Ipak, to ne opravdava činjenicu da izvršitelji taksu koju MUP plaća 300 dinara dužniku mogu da naplate maksimalnih 6.000 dinara, pa građani treba da budu srećni kada odluče da im naplate „samo“ 1.800 dinara, odnosno šest puta više od realne vrednosti.

Na isti način uvećava se i trošak za taksu PIO fondu i katastru, koje koštaju do 720 dinara, ali za koje građani preko izvršitelja daju bar duplo.

“U tu cenu mi uračunavamo vreme koje smo utrošili na pribavljanje te takse, materijal, gorivo, radnika koji je bio zadužen za taj posao, vreme provedeno van kancelarije...”, pravda se jedan beogradski izvršitelj.

Inače, izvršitelji bez naloga suda mogu da naplaćuju dugove za koje imaju račun, odnosno dugove javnih preduzeća, dok im je za privatne dugove potrebna sudska presuda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    pistalo 13.08.2015 16:13

    E srbijo zemljo dembelijo. A ti seljače goljo
    tegli i vuci i u jarmu skapaj.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
privatni izvršitelji naplata duga naplata dug

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana