Tekst objavljen: 27.09.2019 12:55        


Ni posle četiri meseca kompanijama iz naše zemlje nije ponovo odobren izvoz u RF. U "Zlatiborcu" kažu da su sve ispravili. Problem i afrička kuga

Izvoz mesa: Ruska rampa stvorila gubitke

Najvećim srpskim kompanijama u mesnoj industriji ni posle četiri meseca od zabrane nije podignuta rampa ka tržištu Rusije! Kada su krajem maja i početkom juna, ruske veterinarske službe uvele crveno svetlo za meso i mesne proizvode firmama "Matijević", "Karneks", "Zlatiborac" i "Big Bul Fuds", zbog neusklađenih propisa i papirologije, očekivalo se da će problem biti ubrzo rešen.

Ovako, od rešavanja problema, počeli su samo da se beleže gubici domaćih proizvođača! Rusku zabranu dodatno je "užarila" i nedavna pojava opasne zarazne bolesti - afričke kuge svinja.

Kako saznajemo u Ministarstvu poljoprivrede, do problema je došlo zbog nedostatka sledljivosti proizvoda i jasnih procedura. Rusko tržište je ozbiljno, ne trpi propuste i ima stroge zahteve, a ovi nedostaci su im bili dovoljni da izazovu neku sumnju.

Zvanična zabrana izvoza za ove kompanije počela je 4. juna, a kompanije su tada izjavile da je odluka ruske Federalne službe za veterinarski i sanitarni nadzor to uradila zbog neusaglašenosti sa procedurama ruskih normativno-tehničkih uslova, koje mogu da se razreše u kratkom roku. Do danas, ništa nije rešeno.

- Naša kompanija je sredinom juna dostavila izveštaj o urađenim korekcijama svih stvari koje je u našim proizvodnim objektima u Mačkatu Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusije naznačila kao neusaglašene sa normativima Evroazijske ekonomske unije - kažu u kompaniji "Zlatiborac".

- Sve što je bilo do nas je rešeno, a o tome smo predali i dokaze Upravi za veterinu. Za sada nemamo informacije o eventualnom ponovnom dolasku ili preispitivanju odluke, ali ni kada bi zabrana mogla biti ukinuta.Prema rečima nadležnih u kompaniji "Zlatiborac", kada se zatvori tržište kakvo je rusko, jasno je da možete očekivati srazmerne gubitke.

Ono što je u velikoj meri omogućilo amortizovanje ovog "udara" je činjenica da su sve isporuke koje su krenule u Rusku Federaciju pre stupanja na snagu zabrane, došle do kupaca u Rusiji.

- Ukoliko uskoro ne dođe do otvaranja izvoza, svi ćemo beležiti značajne gubitke, kako proizvođači, tako i naša zemlja - govore u "Zlatiborcu".

- Dodatne probleme, svakako, predstavalja i pojava afričke kuge svinja u Srbiji, sa kojom su se suočili svi proizvođači i izvoznici, nedugo posle suspenzije izvoza na tržište Ruske Federacije.

Krajem aprila, Ruska federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor, radila je kontrolu u šest srpskih kompanija za porizvodnju mesa i mesnih prerađevina.

Posle detaljne kontrole objavila je da su utvrđene "ozbiljne nepravilnosti" u četiri kompanije, posle čega im je privremeno obustavljen izvoz.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Usaglašeni sa Evroazijskom unijom

U najkraćem  roku korigovali smo sve zamerke koje su bile naznačene u izveštaju Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusije, rekli su nam u kompaniji "Karneks".

Postojala je neusaglašenost sa normativima Evroazijske ekonomske unije.

- Do ovog trenutka nemamo nikakvih informacija o sprovođenju postupka i o eventualnom preispitivanju odluke od Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor - objašnjavaju u "Karneksu".

Ne znamo ni kada bi zabrana mogla biti ukinuta. Što se tiče izvoza u zemlje EU, tu se situacija nije promenila, jer "Karneks" izvozi konzerve i gotova jela.

1 komentar

  1. User image
    AcidBurn 29.09.2019 9:22

    Nadoknadice oni to kod nas kroz korekciju cena.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
meso hrana kontrola izvoz

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana