Tekst objavljen: 09.04.2015 15:14        


Bescarinski izvoz automobila Fijat iz Kragujevca u Rusiju mogao bi početi već u prvoj polovini ove godine, ako se do tada obave sve neophodne procedure i pregovori, izjavio je danas Tanjugu šef Trgovinskog predstavništva Ruske Federacije u Srbiji Andrej Hripunov i najavio da se očekuje da će odluka o izvozu „fiće” u Rusiju biti doneta 15. aprila.

Izvoz „fiće” u Rusiju moguć već u prvoj polovini 2015.

Rusija je spremna i završila je sve neophodne procedure za bescarinski uvoz automobila Fijat koji se proizvodi u Srbiji, ali je neophodno da se sve usaglasi sa ostalim zemljama članicama Evroazijske ekonomske unije-Belorusijom i Kazahstanom, jer Rusija ne može jednostrano da donese takvu odluku, rekao je Hripunov.

Rusija je stavila to pitanje na dnevni red sednice Saveta Evroazijske ekonomske komisije 15. aprila, naveo je Hripunov i najavio da će, ako ta odluka bude pozitivna, potom biti formirani pregovarački timovi koji će se baviti detaljnijim pitanjima izvoza automobila.

On je precizirao da se radi o uzajamnoj kvoti za izvoz automobila Fijat iz Srbije u Rusiju, uz istovremeno odobrenje bescarinskog uvoza nekih automobila ruskih proizvođača u Srbiju.

Kada pregovori budu završeni, neophodno je da se potpiše i odgovarajući dokument o tome, a ako se sva ta procedura brzo završi, izvoz automobila Fijat iz Kragujevca bi mogao početi već u prvoj polovini ove godine, dodao je Hripunov.

On je naglasio da se još ne zna o kolikoj kvoti automobila je reč i da će to pitanje rešavati stručnjaci dve zemlje, ali je ocenio da bi za početak moglo se radi o minimum 5.000 automobila Fijat iz Kragujevca, s tim što bi, ako prva kvota bude dobro prošla, mogla da se dogovori i druga kvota.

„Najavažnije je da se napravi prvi korak, jer se radi o uzajamno korisnoj saradnji,” poručio je Hripunov.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Fiat automobil auto industrija izvoz fiata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana