Tekst objavljen: 13.03.2016 14:24        


Statističke izveštaje za 2015. godinu, potpisane kvalifikovanim elektronskim potpisom do sada je dostavilo 150.000 pravnih lica i preduzetnika, a od tog broja 104.000 obveznika (skoro 70 odsto) istovremeno je, sa statističkim, dostavilo i redovne godišnje finansijske izveštaje elektronskim putem. Samo statističke izveštaje podnelo je 34.000, odnosno 23 odsto pravnih lica i preduzetnika.

Izveštaje elektronskim putem dostavilo 150000 obveznika

Izjavu o neaktivnosti dostavilo je 12.000 ( osam odsto obveznika).
Iako je završen prijem statističkih izveštaja, u Agenciji za privredne registre nastavlja se dostavljanje redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2015. godinu, navodi se u saopštenju.

Iz Agencije podsećaju da će od ponedeljka, 7. marta ponovo biti omogućen pristup Posebnom informacionom sistemu Agencije koji omogućuje jedinstveni unos, kontrolu, potpisivanje i dostavljanje redovnih godišnjih finansijskih izveštaja sa propisanom dokumentacijom za 2015. godinu, čiji je rok za dostavljanje 30. jun 2016. godine.

Agencija je otpočela obradu izveštaja za statističke potrebe koja će, kako se navodi u saopštenju, biti završena u propisanim rokovima.

Agencija će na svojoj internet strani objavljivati obaveštenja o utvrđenim nedostacima, a obveznici treba da otklone nedostatke u roku od osam dana od dana objavljivanja na sajtu.

U protivnom, podaci iz dostavljenog izveštaja ne mogu biti upisani u elektronsku bazu za statističke potrebe.
Iz Agencije je ranije poručeno da će pravna lica ubuduće sve finansijske i druge izveštaje za 2015. godinu moći da dostavljaju isključivo u elektronskoj formi, i da se ništa više neće dostavljati u papirnom obliku.

Rok za dostavljanje izveštaja bio je poslednji dan februara.
APR je u obavezi da ih obradi do 31. marta, a već u aprilu može se očekivati saopštavanje prvih podataka, odnosno objavljivanje izveštaja.

Novina je javno objavljivanje finansijskih izveštaja i sve će moći da se vidi na sajtu APR.
Po novom zakonu o računovodstvu, objavljuju se i oni izveštaji koji ostanu sa nedostacima, odnosno čak i ako pravno lice odluči da ne ispravi ono što su u APR naveli da treba.

Protiv svih pravnih lica koja nisu imala poslovnih događaja u 2015. niti su u poslovnim knjigama imala podatke o imovini i obavezama, a ne dostave Izjavu o neaktivnosti, biće podnete prijave za privredni prestup.

Zakon o računovodstvu inače nisu dužne da primenuju crkve i verske zajednice, direktni i indirektni korsinici budžetskih sredstava , organizacije obaveznog socijalnog osiguranja, stambene zgrade, kao i preduzetnici koji vode prosto knjigovodstvo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
statistički izveštaj elektronske dozvole elektronski potpis apr

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana