Tekst objavljen: 15.01.2015 15:43        


Izmene Odluke o obaveznoj rezervi banaka Izvršni odbor Narodne banke Srbije usvojio je na današnjoj sednici izmene Odluke o obaveznoj rezervi banaka kod Narodne banke Srbije, koja će bankama omogućiti da pruže veću kreditnu podršku privredi, pod povoljnijim uslovima i uz niže troškove.

Izmene Odluke o obaveznoj rezervi banaka

Odlukom se propisuje dalje smanjenje stopa po kojima banke obračunavaju deviznu obaveznu rezervu za po jedan procentni poen – sa 27% na 26% na deo devizne osnovice koju čine obaveze sa ugovorenom ročnošću do dve godine i sa 20% na 19% na deo devizne osnovice koju čine obaveze sa ugovorenom ročnošću preko dve godine. Istovremeno, izmenjena je i struktura devizne obavezne rezerve tako što je povećan deo koji se izdvaja u dinarima – sa 36% na 38% i sa 28% na 30%, u zavisnosti od ročnosti izvora finansiranja.


Usvojenim izmenama Narodna banka Srbije je dodatno oslobodila deo kreditnog potencijala banaka i kroz instrument obavezne rezerve nastavlja da stimuliše banke da povećaju kreditnu aktivnost, snize troškove kredita i u većoj meri koriste dugoročne i dinarske izvore finansiranja.


Odluka o izmeni Odluke o obaveznoj rezervi banaka kod Narodne banke Srbije stupiće na snagu danom objavljivanja u „Službenom glasniku RS“, s tim da će banke prvi obračun obavezne rezerve po odredbama ove odluke dostaviti 17. januara 2015. godine, prema stanju osnovice u decembru 2014. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
izmene zakona nbs izmene odluka o obaveznim rezervama

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana