Tekst objavljen: 04.04.2016 14:24        


Cene sirove nafte povećale su gubitke u današnjem trgovanju u Aziji, posle izjave saudijskog princa Mohameda bin Salmana, koja je dovela u sumnju mogućnost da ključni proizvođači postignu dogovor o zamrzavanju proizvodnje kako bi se rešio problem globalne prevelike ponude. 

Izjava saudijskog princa zadala udarac cenama nafte

Američka tržišna referenca, "laka" nafta WTI za isporuku u maju skliznula je naniže za 43 centa (1,17 odsto) na 36,36 dolara za barel, a sirova nafta "brent" za junske isporuke pala je 34 centa (0,88 odsto) na 38,33 dolara, izveštava agencija Frans pres.

Oba tipa nafte su u petak pojeftinila za oko četiri procenta.
Nade u postizanje dogovora o zamrzavanju proizvodnje "crnog zlata" na sastanku 17. aprila u Dohi, koji su inicirale Rusija i Saudijska Arabija, bile su glavni pokretač oporavka cena sa gotovo 13-godišnjeg minimuma na koji su pale u februaru.

Međutim, najnoviji komentari princa prestolonaslednika Saudijske Arabije, u kojima je izražena spremnost za zamrzavanje proizvodnje samo u slučaju da i druge zemlje učine to isto, zadali su novi udarac ionako malim očekivanjima da će biti postignuta saglasnost.

"Ako se sve zemlje slažu da zamrznu proizvodnju, mi smo spremni ", rekao je princ u intervjuu za njujoršku agenciju "Blumberg njuz".

Analitičar kompanije "CMC Markets" iz Sidneja, Majkl Mekarti, kaže za Frans pres da sadašnji pad cena ne predstavlja iznenađenje, pošto su trgovci reagovali na bin Salmanovu izjavu.

"Nedavni snažan oporavak cena bio je delom vezan za određenu dozu optimizma u pogledu postizanja dogovora, a sada to izgleda manje verovatno nakon komentara Saudijaca", rekao je on u telefonskom razgovoru za francusku agenciju.

"Tržišta traže smanjenje isporuka negde...zato gledaju u grupe kao što je OPEK. Mogućnost OPEK-a da zauzda bilo kakvu proizvodnju je vrlo slaba, pogotovo ako se ima u vidu povratak Irana", dodao je on.
Iran je intenzivirao proizvodnju nakon januarskog ukidanja zapadnih ekonomskih sankcija koje su bile uvedene zbog nuklearnog programa Teherana, dodatno podižući novi ponude na ionako prezasićenom tržištu.

"Među trgovcima ponovo raste zabrinutost u vezi sa nastavljanjem preobilnih isporuka, a zbog komentara iz Saudijske Arabije da će pristati na zamrzavanje proizvodnje samo ako Iran i drugi veliki proizvođači učine to isto", rekao je analitičar kompanije Ernst||Jang (EY), Sandživ Gupta.

"Cene sirove nafte takođe su se našle pod pritiskom zbog izveštaja da je proizvodnja sirove nafte u Iranu porasla za 250.000 barela dnevno u martu nakon ukidanja sankcija", naveo je Gupta, a prenosi Frans pres.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta laka nafta proizvodnja opek-a sirova nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana