Zvanični kurs Evra za dan 30.10.20. :: 117.5679 rsd
Tekst objavljen: 26.02.2020 13:55        


Lozinke su bile ispisane na komadu papira, koji je bio sakriven u futroli za ribolov

Izgubio 54 miliona evra u bitkoinima tako što je...bacio papirić sa šiframa

Između 2011. i 2012. Klifton Kolins kupio je 6.000 bitkoina koristeći novac koji je zaradio od uzgoja i prodaje marihuana, prenosi.

U to vreme, cena kriptovalute varirala je između 4 i 6 dolara. Danas ona vredi 9, 700 dolara. Ipak, Kolins, koji ima 49 godina, neće moći da uživa u blagodetima svog bogatstva jer je vlasnik stana u kome je živeo slučajno bacio papirić na kome su bili kodovi.

Kolins je uhapšen 2017. godine zbog uzgoja i prodaje marihuana i nakon suđenja dobio je pet godina zatvora. Kako je živeo kao podstanar, vlasnik je tokom čišćenja njegove sobe poslao na lokalnu deponiju mnoge njegove stvari.

Jedna od njih bila je i futrola štapa za pecanje, u kojoj je bio komadić papira na kome su bili ispisani bitkoin kodovi u vrednosti od 53,6 miliona evra (58 miliona dolara).

Kriptovalute se kupuju preko takozvanih kripto novčanika. Jednom, kada kupite bitkoin, kripto novčanik vam dodeljuje kod neophodan za pristup. Svako ko dobije taj kod može da pristupi i potencijalno ukrade kriptovalutu, pa se kupci obično ohrabruju da sakriju svoje kodove negde na sigurno.

Kolins je tokom 2017. godine razdvojio svojih 6.000 bitkoina na 12 računa, kako bi se zaštitio od gubitka svog kriptobogatsva, prenosi "Times". Odštampao je kodove na komadu papira, a isti je ubacio u spomenutu futrolu štapa za ribolov.

Kako se ispostavilo na kraju, Kolins ne bi ni mogao da unovči bitkoine, čak i da papir sa kodovima nije izgubljen na smetlištu. Irski biro za kriminalnu imovinu zaplenio je kriptovalutu jer je finansirana nezakonitim aktvnostima.

Kolins nije jedini koji je izgubio bogatstvo u kriptovaluti u poslednjih nekoliko godina. Muškarac u Velikoj Britaniji slučajno je bacio hard disk, na kome su bili sačuvani kodovi vredni 127 miliona dolara.

Džerald Koten, vlasnik kanadske menjačnice kriptovalute, umro je u decembru 2018. godine, ostavivši za sobom 190 miliona dolara kriptovalute, za koje je samo on imao lozinku.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
klifton kolins izgubljena šifra bitkoin kriptovalute šifra

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana