Tekst objavljen: 19.02.2018 15:08        


Tridesetak italijanskih kompanija iz prehrambenog i poljoprivrednog sektora sastaće se 27. februara u Beogradu sa privrednicima Srbije i devet zemalja regiona.

Italijani stižu u BG: Najznačajniji smo partner

Cilj je povećanje izvoza, učvršćivanja međusobne saradnje i stvaranja trajnih veza između kompanija. To je izjavila direktorka beogradske kancelarije Agencije za spoljnu trgovinu (ICE) Ministarstva ekonomskog razvoja Italije Marina Skonjamiljo na konferenciji za novinare povodom najave skupa italijanskih i srpskih privrednika u hotelu Hajat krajem ovog meseca.

Italija, kako je istakla, izvozi u Srbiju najviše vina od svih zemalja Evropske unije i posle Makedonije i Crne Gore zauzima treće mesto na ukupnoj listi dobavljača vina.

"Naš cilj je da pomognemo povećanje izvoza kako Srbije, tako i Italije, i da stvorimo trajne veze između kompanija", izjavila je Skonjamiljo, dodajući da je Italija najveći dobavljač maslinovog ulja i treći snabdevač Srbije kafom, posle Brazila i Vijetnama.

Oko 20 srpskih kompanija će učestvovati na skupu posvećenom saradnji u oblasti proizvodnje hrane i pića, dok će iz zemalja regiona, među kojima su Mađarska, Rumunija, Slovenija, Hrvatska, Bugarska, Albanija i Crna Gora, biti po nekoliko kompanija.

Prvi sekretar i ataše za ekonomska pitanja u Ambasadi Italije u Beogradu Matijas Kleva istakao je značaj privredne saradnje dve zemlje koja je u stalnom porastu, a u sklopu koje prehrambeno-poljoprivredni sektor zauzima suštinsko mesto.

"Samo u 2017. godini, ukupan obim spoljnotrgovinske razmene između Italije i Srbije iznosio je 3,95 milijardi evra, a italijanski izvoz u Srbiju beleži porast od oko deset odsto. Planiramo da dodatno proširimo tu saradnju, a to ćemo učiniti pomoću ovakvih inicijativa koje dovode italijanske firme i njihove proizvode u Srbiju", rekao je Kleva.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Senad Mahmutović je istakao da Italija i Srbija, pored snažnog prijateljstva dva naroda, poseduju i dobre političke i ekonomske odnose, koji su, kako kaže, u stalnoj fazi uspona.

"Italija je najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije, kako u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni, tako i kada je reč o poljoprivredno- prehrambenom sektoru, gde je obim razmene premašio nivo od 251 miliona evra", izjavio je Mahmutović.

Od 2012. do 2017. godine, kako je dodao, beleži se tendencija povećanja obima razmene u poljoprivredno-prehrambenom sektoru između dve ekonomije, dok je nivo izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije u Italiju povećan za 40 odsto.

Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Srbije su, kako je ocenio, zadovoljni obimom izvoza, ali bi, kroz strateška partnerstva i zajednička ulaganja, on mogao da bude čak i veći.

Smatra i da je neophodna promena strukture našeg izvoza, u kom trenutno dominiraju kukuruz, soja, pšenica, šećer, stočna hrana, maline, i veća orijentacija ka proizvodima više dodate vrednosti.

"Potrebno je da definišemo šta su to deficitarni poljoprivredni proizvodi na tržištu Italije. Verujem da bi to moglo biti meso i mesni proizvodi", poručio je on.

Dodaje i da se saradnja sa Italijom ne ogleda samo kroz spoljnotrgovinsku razmenu, nego i kroz brojne primere razmene iskustava i znanja, i realizaciju brojnih projektnih aktivnosti kroz programe EU.

Proizvođači hrane i pića iz poznatih regija juga Italije - Bazilikata, Kalabrija, Kampanija, Pulja, Sicilija, Abruco, Molize i Sardinija, predstaviće krajem meseca svoje proizvode kolegama iz Srbije i regiona, a oni će se upoznati sa poljoprivredno-prehrambenim sektorom Srbije i susednih zemalja.

Domaćem i regionalnom tržištu biće predstavljeni proizvodi visokog kvaliteta i pristupačnih cena, među kojima su najpoznatiji izuzetna italijanska vina, maslinovo ulje, popularne paste, sirevi.

Skup će obeležiti niz prezentacija, radionica i B2B sastanaka koji će biti organizovani u sklopu ovog događaja koji se odvija pod pokroviteljstvom Evropske unije u sklopu projekta "Piano Export Sud II".

Sa čuvenim delikatesima, moći će da se upoznaju i građani na velikoj prezentaciji u Beogradu, koja će biti organizovana u tržnom centru Delta siti, 24. februara, najavio je organizator ICE.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Italija Srbija kompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana