Tekst objavljen: 07.11.2023 14:50        


Italija će zabraniti veštačku hranu, rekao je italijanski ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida na skupu Evropskih konzervativca i reformista (ECR)

Italija najavila zabranu uvoza veštačke hrane


Italija je tako prva zemlja na svetu koja se odlučila za taj korak.

"Italija će biti prva nacija bez sintetičke hrane i želi da postane primer drugima kako regulisati tu industriju", rekao je Lolobriđida (Braća Italije) tokom videopoziva na skupu održanom u Irskoj pod nazivom 'Tradicije i inovacije: Konzervativna budućnost za evropske poljoprivrednike' koji je okupio vodeće konzervativne političare.

Istakao je kako je nedopustivo da kvalitetna hrana bude rezervisana samo za bogate.

S njim se u velikoj meri složio evropski poverenik za poljoprivredu Januš Vojcečovski (PiS/ECR), dodavši kako se zalaže za tradicionalnu poljoprivredu i kako sintetičko meso nije meso, kao ni sintetičko mleko mleko, prenosi Tportal.

"Koristiti naziv 'prirodni proizvod' za nešto što je veštačko po mom mišljenju nije dobar smer", rekao je, istakavši da Evropska komisija izdvaja više od šest milijardi dolara za dobrobit životinja i tradicionalni uzgoj.

Međutim, kako piše Euractiv, poljoprivredni model koji predlažu konzervativci suprotan je onom koji je usvojio EU, a koji Braća Italije, vodeća italijanska stranka, smatra previše birokratizovanim i neprimerenim za nove izazove s kojima se kontinent suočava.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"Poljoprivrednici, uzgajivači i ribari plaćaju vrlo visoku cenu za ideološke gluposti evropskog Grin dila, koji kažnjava proizvođače ciljevima smanjenja emisija, koji će dovesti samo smanjenja proizvodnje hrane", objasnio je zastupnik u Evropskom parlamentu Karlo Fidanca (Braća Italije).

"Smanjena proizvodnja hrane biće samo zamenjena s većim uvozom, i to iz zemalja koje ne zadovoljavaju naše standarde održivosti i kvalitete, ili pak s proizvodima iz laboratorija o kojima ne možemo ništa reći sa sigurnošću", dodao je.


Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
veštačka hrana Italija hrana zabrana uvoza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana