Tekst objavljen: 04.03.2016 12:00        


Sektor za informaciono komunikacione tehnologije (ICT) u Srbiji i regionu jedan je od glavnih pokretača razvoja i rasta ukupnog BDP-a i najatraktivnija industrija za zapošljavanje mladih, istakli su učesnici konferencije IDC Predictions. Takođe su naveli da je važno praćenje globalnih trendova i osluškivanje potreba krajnjih korisnika usluga.

IT sektor- pokretač razvoja, važno praćenje trendova

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat rekao je na otvaranju skupa da je ICT sektor jedan od vodećih sektora razvoja i inovacija.

Kako je kazao, važna su predviđanja za razvoj sektora, kao i istraživanje tržišta, praćenje globalnih trendova u cilju da se bolje razumeju potrebe korisnika i osmisle valjane strategije razvoja.

Regionalna direktorka prodaje Microsoft poslovnih rešenja Tatjana Lukić rekla je da IT sektor i industrija i u Srbiji i regionu predstavlja jedan od glavnih pokretača razvoja i rasta ukupnog BDP-a i jednu od najatraktivnijih industrija za zapošljavanje mladih.

"Sa aspekta inovacije informacione tehnologije prednjače. Prednjače inovacije vezane za claud tehnologije i mnoge kuće predviđaju takvo poslovanje. Trendovi se menjaju i pritisak za smanjenjem troškova i produktivnost zaposlenih tera nas ka selidbi od investicija u hardver ka investicijama u softver i u znanje", rekla je ona Tanjugu.

Lukić je kazala da Srbija ne zaostaje mnogo za okolnim tržištima, a firme koje su lideri u svojim sektorima prepoznale su mogućnosti i prednosti investicija u informacione tehnologije i već preduzimaju takvu vrstu investicija, što im omogućava da budu lideri.

Lukić je kao primer navela tržište Bugarske, gde kako je kazala, samo postoji veliko prisustvo evropskih fondova i investicija koje pomažu domaćim preduzećima u investicijama u IT koje nisu ni jeftine ni lake.

"Približavanjem EU očekujem da mi kao država nađemo načine da dođemo do takvih fondova i kreiramo takve programe da bi omogućili našim preduzećima da investiraju i premoste taj jaz", rekla je Lukić.
Ona je kazala da je dobro što se kod mladih u Srbiji primećuje interesovanje i želja da se bave informacionim tehnologijama.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je Tanjugu da je Srbija imala veoma uspešnu digitalnu 2015. godinu i da smo završetkom procesa digitalizacije i prodajom spektra ostvarili uslove za dalju digitalnu transformaciju.

To će pre svega ove godine značiti više ulaganja u savremene tehnologije u obrazovanju i digitalnu transformaciju obrazovnog sistema i veće ulaganje, razvoj široko- pojasne mreže i napor da se u oblasti e- poslovanja i e- governmenta postignu što bolji rezultati.

"Suština je da su globalni trendovi takvi da bi svi elektronski servisi koji se razvijaju trebalo najpre da se stave u funkciju što lakšeg pristupa građanima i što lakšeg poslovanja", rekla je Matić.

Ona je navela da bi Zakon o elektronskom poslovanju trebalo da pruži osnov za uspešniji razvoj, kao i da ruralna područja dobiju istu šansu za razvoj.

"Trendovi u svetu su takvi da digitalna transformacija predstavlja izazov i za najrazvjenije zemlje sveta, tako da se mi suočavamo teže sa problemima, jer su potrebna značajna sredstva za to", istakla je Matić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
informacione tehnologije zapošljavanje maladih mladi mladi preduzetnici razvoj it sektora IT tehnologija Microsoft

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana