Tekst objavljen: 27.08.2018 12:00        


Putnici koji su, zbog bankrota turističke agencije „Sab travel“, ostali bez letovanja i novca, imaju rok još danas da podnesu dokumentaciju i zahtev za nadoknadu štete. Ovih dana biće poznati podaci o tome koliko putnika se prijavilo, a isplata novca trebalo bi da počne početkom septembra, kaže za „Politiku” Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija „Juta“ čija je članica bila ova turistička agencija.

Ističe rok za nadoknadu štete putnicima „Sab travela“

„Sab travel“ je da podsetimo, krajem juna otkazao 2.249 aranžmana što je dovelo do toga da je oko 6.000 putnika ostalo bez odmora. Odštetni zahtev vredan je oko 600.000 evra, što je dvostruko više od iznosa polise osiguranja koja iznosi 300.000 evra. Međutim, osiguranje DDOR je odlučilo da isplati nastalu štetu i prema poslednjim podacima trebalo bi da bude nadoknađeno 95 odsto štete.

– Treba podsetiti putnike da je rok za prijavu za nadoknadu štete putnicima, koji su odmor uplatili preko agencije „Džez travel“, do 7. septembra, a može se očekivati da će i oni u septembru da isplate novac putnicima u punom iznosu budući da je reč o manjem broju oštećenih – kaže Seničić i podseća na slučaj ove agencije koja je prestala da radi početkom jula, tako što je vlasnik putovanja otkazao putnicima sat vremena pošto su krenuli na odmor u Grčku, a onda su otkazana sva ugovorena putovanja.

Oni koji su letovanje uplatili preko čačanske agencije „Džez travel“, imaju rok do 7. septembra da podnesu zahtev i dokumentaciju, a šteta će biti isplaćena takođe u septembru.

Turistička inspekcija je od početka godine oduzela osam licenci za rad, a zabeleženo je 584 kontrole. Licenca je oduzeta agencijama – „Điramondo”, „Okej travel”, „Safra end Svas”, „Planeta promet”, „Krduzbrend”, „Travel”, „Sunis turs” i „SAB travel”. Pojedinim agencijama oduzeta je licenca zbog otkazivanja putovanja, dok druge nisu imale obezbeđenu garanciju putovanja.

Novi zakon o turizmu, koji bi vlada trebalo da usvoji tokom avgusta, doneće, kako se očekuje, više reda u rad turističkih agencija u Srbiji. U „Juti” kažu da ima više modela za pooštravanje kriterijuma prema turističkim agencijama, a jedan od njih je da se ubuduće od svakog vlasnika agencije zahteva potpisivanje menice na lično ime. Oni predlažu da se polisa osiguranja povećava srazmerno sa povećanjem prometa. To je model koji koriste firme koje prodaju avio-karte. U tom slučaju moglo bi se računati na to da, kada se dogode nepredviđene okolnosti, uvek na raspolaganju stoji novac kojim se isplaćuje šteta – objašnjava Seničić.

U Srbiji, inače, trenutno imamo oko 560 organizatora putovanja. Taj broj je povećan u odnosu na prethodne godine, jer je zbog pada prometa u đačkom turizmu mnogo agencija preusmerilo svoje aktivnosti na organizovanje letovanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
naknada putnicima sab travel turizam turističke agencije YUTA otkazani aranžmani naknade putnicima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana