Tekst objavljen: 26.09.2019 14:55        


Svi penzioneri u Srbiji, njih oko 1,7 miliona, dobiće jednokratnu pomoć od 5.000 dinara pre 1. decembra, kako je prvobitno najavljeno. Isplata će najverovatnije početi već 20. novembra.

Isplata za penzionere 5.000 dinara stiže pre roka

U vezi sa isplatom ove pomoći u igri su bile dve varijante: da je dobiju svi srpski penzioneri ili da bude isplaćena samo onima sa najnižim primanjima.

Na radost najstarijih žitelja Srbije, država se opredelila za prvu varijantu. Za to su, kažu naši sagovornici iz Vlade Srbije, najzaslužnije odlično stanje u budžetu i dinamizacija privrednog rasta poslednjih meseci.

Isplatu jednokratne pomoći najavio je protekle sedmice i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Ta pomoć najviše će značiti penzionerima sa najmanjim primanjima. Sa tim novcem lakše će moći da se spreme za slave Aranđelovdan i Svetog Nikolu, kao i Božić - poručio je Vučić.

Značajno uvećanje

S druge strane, od Nove godine stupiće na snagu redovno usklađivanje penzija po takozvanom švajcarskom modelu, za koji se opredelila Vlada Srbije. Zbog mnogih nedoumica i nejasnoća dodatak Penzioner objašnjava vam šta ta formula u stvari predstavlja i kako se izračunava procenat povećanja primanja najstarijih.

Švajcarski model znači da će jednom godišnje penzije rasti u procentu koji se dobija kombinovanjem stope inflacije i rasta prosečne zarade, u srazmeri od po 50 odsto. Konkretno, penzije će rasti onoliko koliko je stopa inflacije (recimo 3%) podeljeno sa dva, plus onoliko koliko je porasla prosečna zarada (recimo 8%). Opet podeljeno sa dva. Onda se te dve cifre sabiraju i dobija se tačan procenat uvećanja.

U ovom primeru penzije bi porasle 5,5% (1,5% + 4%) i to je otprilike, sudeći po dosadašnjem kretanju ovih parametara od početka godine, procenat za koji će se penzije uvećati od 1. januara 2020. godine.

Fiskalni savet je ponudio pet mogućih modela za obračunavanje formule rasta penzija

1.Usklađivanje sa inflacijom i delom rasta BDP iznad dva odsto

2.Usklađivanje 50% sa inflacijom, a 50% sa rastom BDP

3.Švajcarski model - usklađivanje 50% sa inflacijom i 50% sa rastom prosečne zarade

4.Usklađivanje 40% sa inflacijom i 60% sa rastom prosečne zarade

5.Usklađivanje 30% sa inflacijom i 70% sa rastom prosečne zarade

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Izabran je treći predlog Fiskalnog saveta.Računajući po našem prethodnom primeru, po kom bi penzije porasle 5,5 odsto, prosečan iznos na penzionerskom čeku, koji je sada 26.335 dinara, uvećao bi se za gotovo 1.500 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
penzije penzioneri Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana