Tekst objavljen: 02.12.2015 11:30        


Cene nafte su danas u Aziji pale, uoči sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) u Beču na kom se očekuje da će dosadašnji nivo proizvodnje nafte biti zadržan uprkos visokim globalnim zalihama. 

Ishod sastanka OPEK-a pritiska cenu nafte

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u januaru pojeftinila je 26 centi na 41,59 dolara za barel, a sirova nafta tipa "brent" 18 centi na 44,26 dolara, takođe za januarske isporuke, prenosi agencija Frans pres.

Analitičari veruju da će se OPEK na sastanku u petak fokusirati na očuvanje tržišnog udela, a ne na smanjenje proizvodnje u cilju podizanja cena. Organizacija trenutno proizvodi više od 31 milion barela nafte dnevno.

Odluka OPEK-a iz novembra prosle godine da zadrži visok nivo proizvodnje dovela je do pada cena nafte, koje su sredinom prosle godine bile iznad 100 dolara za barel.

"Saudijska Arabija i njeni bliski saveznici Kuvajt, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati proizvode više od polovine ukupne proizvodnje OPEK-a, a druge članice organizacije ne mogu ih primorati da smanje proizvodnju", navodi kompanija IHS enerdži.

Očekuje se da će Iran na sastanku OPEK-a najaviti povećanje izvoza nafte nakon što sankcije zapada Teheranu budu ukinute, kao što je dogovoreno u julu. Zamenik iranskog ministra spoljnih poslova Abas Aragči izjavio je prošle nedelje da njegova zemlja očekuje ukidanje sankcija u januaru.

"Teško da će Saudijska Arabija smanjiti proizvodnju da napravi mesta za konkurente, pre svega Iran, koji bi uzeo njen tržišni udeo", navodi IHS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
proizvodnja nafte zalihe nafte svetske zalihe nafte cena nafte na berzi opek-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana