Tekst objavljen: 02.11.2016 15:54        


Iran je krajem oktobra povećao izvoz nafte na 2,44 miliona barela dnevno, pošto vraća tržišni udeo koji je izgubio tokom višegodišnjih međunarodnih sankcija, izjavio je danas iranski ministar za naftu Bidžan Namdar Zanganeh. "Izvoz nafte je krajem oktobra dostigao 2,44 miliona barela dnevno, što je jedan od najviših nivoa ikada", izjavio je Zanganeh, a prenosi agencija Frans pres.

Iranski izvoz nafte na jednom od najviših nivoa ikada

Od januarskog stupanja na snagu nuklearnog sporazuma sa svetskim silama i ukidanja sankcija Teheranu, Iran je počeo da ubrzano povećava izvoz nafte sa tadašnjeg nivoa od oko milion barela nafte dnevno.

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) su na neformalnom sastanku u septembru dogovorile smanjenje proizvodnje, u nastojanju da suzbiju prekomerne zalihe na tržištu i podstaknu cene nafte koje se kreću oko nivoa od 50 dolara za barel.

Iran, koji poseduje četvrte najveće rezerve nafte na svetu, odbio je da smanji proizvodnju, jer nastoji da povrati udeo na tržištu, navodi AFP.

Zajedno sa Libijom i Nigerijom, Teheranu je odobrene izuzeće iz planiranog ograničavanja proizvodnje sve dok svoju proizvodnju bude držao na nivou "koji ima smisla".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta proizvodnja nafte opek-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana