Tekst objavljen: 24.10.2016 15:49        


Rast cena nafte je danas zaustavljen oko nivoa od 50 dolara za barel, pošto je Bagdag zapretio realizaciji plana Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) za stabilizaciju tržišta ove sirovine, saopštivši da bi Irak trebalo da bude izuzet od planiranog smanjenja proizvodnje. 

Irak zapretio OPEK-ovom planu, rast cena nafte stao

Irak bi trebalo da bude izuzet od rezanja proizvodnje nafte, jer je u teškoj situaciji zbog rata sa islamskim militantima, izjavio je ministar za naftu Džabar Al-Luajibi u nedelju na konferenciji za novinare u Bagdadu.

Cene "crnog zlata" su u Njujorku skliznule naniže za 0,9 odsto, nakon rasta od 0,4 procenta u petak, izveštava agencija "Blumberg".

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u decembru danas je oslabila za 44 centa, spustivši se na 50,41 dolar po barelu na robnoj berzi u Njujorku, dok je na trgovanju u Hong Kongu rano popodne cena iznosila 50,55 dolara.

Cene naftnih fjučersa za mesec unapred ojačale su prošle nedelje za 1,0 odsto, dostigavši na zatvaranju u petak nivo od 50,85 dolara. Ukupan volumen trgovanja iznosio je oko 33 odsto ispod 100-dnevnog proseka.

Severnomorska nafta "brent" za decembarske isporuke danas je pala za 41 cent (0,8 odsto) na 51,37 dolara po barelu na ICE Evropskoj berzi fjučersa sa sedištem u Londonu. Cena "brenta" je u petak bila u plusu za 40 centi (0,8 odsto) na 51,78 dolara.

Pumpanje sirove nafte u SAD poraslo je osmu nedleju uzastopno na najviši nivo od februara ove godine, prema podacima kompanije "Bejker Hjuz".

Neizvesnost u pogledu mogućnosti implementiranja OPEK-ovog plana za smanjenje proizvodnje nafte kako bi se stabilizovalo tržište, sve je izraženija se približavanjem sastanka naftnog kartela u novembru. Članovi Odbora OPEK-a će se sastati i krajem ovog meseca kako bi pokušali da reše razmimoilaženja u vezi kvota za svaku zemlju članicu pojedinačno.

"Stav tržišta u ovoj fazi je da se sačeka stvarni ishod sastanka u novembru", kaže Rik Spuner, glavni tržišni analitičar u kompaniji CMC Markets iz Sidneja.

"Nafta će se verovatno održati oko nivoa od oko 50 dolara za barel, ali kratkoročni rizici imaju negativan trend. Sprovodjenje dogovora o smanjenju proizvodnje, verovatno će biti ostavljeno Saudijskoj Arabiji i nekim drugim članicama", dodao je Spuner.

"Irak osporava OPEK-ovu računicu, prema kojoj se proizvodnja nafte u zemlji ograničava na ispod 4,2 miliona barela dnevno", rekao je irački ministar Al-Luajibi. Irak trenutno, kako je dodao, proizvodi više od septembarskih 4,7 miliona barela dnevno.

Iran, Nigerija i Libija su jedine zemlje koje su trenutno izuzete od predloženog smanjenja proizvodnje, podseća "Blumberg".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta laka nafta SAD crno zlato

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana