Tekst objavljen: 27.10.2017 15:26        


U susret svetskom Danu štednje, Banca Intesa pod pokroviteljstvom svoje matične grupacije Intesa Sanpaolo pokreće program finansijske edukacije dece i mladih „Znati štedeti“ koji će ove godine sprovesti u saradnji sa Narodnom bankom Srbije. Inicijativa, koja će uključiti više od 300 devojčica i dečaka u osnovnim i srednjim školama širom Srbije, biće realizovana tokom Nedelje štednje, od 30.10. do 03.11.2017. u cilju unapređenja finansijske kulture mladih.

Intesa obeležava svetski Dan štednje u saradnji sa NBS

„Svetski Dan štednje ove godine obeležavamo pokretanjem programa čiji je cilj da promoviše važnost štednje i usvajanje zdravih navika u upravljanju finansijama od najranijeg uzrasta. Koncept štednje temelji se na principima planiranja, odgovornosti i ulaganja u budućnost, a naša namera je da ga pre svega približimo deci i mladima, jer verujemo da je njihovo obrazovanje presudno za dugoročni razvoj kulture štednje u našoj zemlji“, izjavila je Draginja Đurić, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa.

Program će obuhvatiti edukativne interaktivne radionice u osnovnim školama u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, koje će držati zaposleni Banca Intesa kako bi deci na jednostavan i njima razumljiv način predstavili koncept štednje i upoznali ih sa osnovnim pojmovima iz oblasti upravljanja novcem.

Takođe, u okviru programa, zaposleni Narodne banke Srbije će za srednjoškolce u Beogradu održati radionice „Moj budžet i ja“ i interaktivnu igru „Finansije za kasnije“, a za osnovce je organizovan obilazak centra za posetioce centralne banke, jedinstvenog edukativnog i izložbenog prostora, čija stalna muzejska izložba „Novac na teritoriji Srbije – od njegove pojave do danas“ omogućava niz edukativnih i interaktivnih aktivnosti.

Narodna banka Srbije, kao jedinstvena institucija u Srbiji, već dvanaest godina, u okviru finansijskog obrazovanja dece i omladine, sprovodi brojne akcije na temu dečije štednje, istorijata novca, prepoznavanja falsifikata novca, proučavanja uloge i značaja centralne banke, kao i upoznavanje sa ponudom i funkcionisanjem složenih finansijskih tržišta. U tom smislu, odgovornost Narodne banke Srbije kao društveno odgovorne institucije jeste da razvija i neguje finansijsku kulturu kod mladih i da ih osposobi za odgovorno i etičko donošenje finansijskih odluka.

Program „Znati štedeti“ deo je šire inicijative grupe Intesa Sanpaolo pod nazivom „Umetnost štednje“ koja se sprovodi širom Italije od 24. do 31. oktobra. Inicijativa uključuje niz edukativnih i zabavnih aktivnosti u Torinu, Milanu, Napulju, Vićenci, Bolonji i Palermu, poput radionica za đake, poseta Intesa Sanpaolo ekspoziturama za porodice, kao i obilazaka Muzeja štednje (Museo del Risparmio) grupe Intesa Sanpaolo, njenih Galerija Italije (Gallerie d’Italia) i Istorijske arhive.

„Danas, više nego ikada ranije, važno je da ponovo promovišemo štednju. Sa jedne strane, štediše svojom odgovornom odlukom da odlože potrošnju privremeno omogućavaju pristup sredstvima za one koji ih mogu upotrebiti u proizvodnji roba i usluga u cilju kreiranja nove vrednosti za zajednicu. Sa druge strane, banke moraju da zaštite štediše kroz odabir zdravih projekata za investiranje sredstava na štednji. Finansijska edukacija igra važnu ulogu u ovom procesu, dozvoljavajući štedišama da donose informisane odluke o planiranju i investiranju,“ izjavio je predsednk Upravnog odbora Intesa Saopaolo Đan Marija Gros Pjetro (Gian Maria Gros-Pietro).

Inicijativu „Umetnost štednje“ osmislio je Muzej štednje, interaktivna multimedijalna laboratorija grupe Intesa Sanpoalo koja posetiocima pruža finansijsku edukaciju kroz personalizovano iskustvo i zabavu.

„Izuzetno sam srećan što ćemo doprineti širenju finansijskog znanja i kulture štednje u zemljama u kojima poslujemo putem banaka koje pripadaju grupi Intesa Sanpaolo. Zahvaljujući brojnim inicijativama i edukativnim aktivnostima koje je osmislio Muzej štednje, možemo posvetiti posebnu pažnju mladim ljudima kroz učešće škola i porodica“, izjavio je Ignasio Žakoto (Ignacio Jaquotot), direktor Divizije internacionalnih banaka članica grupe Intesa Sanpaolo (ISBD).

Inicijativa „Umetnost štednje“ će pored programa „Znati štedeti“ u Srbiji uključiti i brojne aktivnosti u ostalim zemljama članicama ISBD - Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Egiptu, Rumuniji, Rusiji, Slovačkoj, Sloveniji i Mađarskoj. Kompletan program aktivnosti je dostupan na www.museodelrisparmio.it i www.gallerieditalia.com.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamata na štednju svetski dan štednje dinarska oročena štednja banka intesa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana