Tekst objavljen: 21.02.2016 11:25        


U mere aktivne politike zapošljavanja u protekloj godini bilo je uključeno 150.953 građana sa evidencije NSZ, što je za oko 39 odsto više nego u 2014. godini, a veliko interesovanje vladalo je za javne radove i samozapošljavanje, dok je još uvek nedovoljno interesovanja poslodavaca za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, pokazuju podaci te službe.

Interesovanje za samozapošljavanje i javne radove

Inače, programi aktivne politike zapošljavanja imaju za cilj uključivanje na tržište rada prioritetno teže zapošljivih lica- mladi do 30 godina, višak zaposlenih, stariji od 50 godina, lica bez kvalifikacije i niskokvalifikovani, osobe sa invaliditetom, korisnici novčane socijalne pomoći i Romi.

Kada su u pitanju finansijske mere, u 2015. u mere NSZ bilo je uključeno više od 25.000 lica, što je tri puta više nego u 2014., kaže direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović.

Za njih su, kako kaže, bile organizovane obuke, zapošljavanje na kraći vremenski period, a neke mere podrazmevale su i zapošljavanje na neodređeno vreme.

"Ono što se pokazalo kao najefikasnija mera su javni radovi koji su namenjeni polukvalifikovanim i nekvalifikovanim licima koja sigurno ne bi imala šansu da na tržišitu rada. Imali smo plan da realizujemo 6.600 angažovanja, a više od 10.000 lica uključilo se u javne radove", rekao je Martinović.

Što se tiče mera samozapošljavanja, plan je bio da se uključi 3.500 lica koja bi započela sopstveni biznis, a ugovor je zaključen sa 3.700 budućih preduzetnika, objašnjava.

Takođe, za građane na evidenciji NSZ bili su omogućeni i programi stručne prakse.
Kako kaže, ispod očekivanog procenta bile su zastupljene mere koje podrazumevaju angažovanje osoba sa invaliditetom imajući u vidu da poslodavci još uvek ne iskazuju interesovanje za naše mere i zapošljavanje ove kategorije u procentu koji bi bio zadovoljavajući.

Međutim, iz godine u godinu ima pomaka što se tiče zapošljavanja ove kategorije, rekao je direktor NSZ.
U ovoj godini predviđeno je da isti broj lica bude uključen u aktivne mere politike zapošljavanja jer se one projektuju na osnovu raspoloživih sredstava u budžetu a on za ovu godinu iznosi 2, 8 milijarde dinara i 550 miliona za osobe sa invaliditetom, slično kao prošle godine.

"Ako imamo u vidu da će se lokalne samouprave uključiti u realizaciju lokalnih ekonomskih planova zapošljavanja, očekujemo da ovaj broj bude i veći u ovoj godini", rekao je on.

Što se tiče broja nezaposlenih, Martinović kaže da je vidljivo da broj lica na evidenciji počev od decembra raste, ali da je to uobičajeno za ovaj period godine i da se rast nezaposlenih beleži svake godine u zimskim mesecima, počev od decembra zaključno sa februarom ili martom.

To je logično jer se tada završavaju neke naše mere koje uključuju lica, i ona se vraćaju na evidenciju, a s druge strane završava se i obim sezonskih radova koji veliki broj lica privremeno angažuje, objašnjava direktor NSZ.

Značajan broj lica prijavljuje se na evidenciju NSZ imajuhi u vidu mere koje podrazumevaju javne pozive i druge podsticaje, objašnjava.

U ovom trenutku na evidenciji NSZ je 740.000 lica.

On kaže da rešavanje viškova u preduzećima u procesu privatizacije i javnom sektoru takođe utiče na povećanje broja lica na evidenciji.

Ali, ako uporedimo broj lica u januaru ove i porošle godine i dalje imamo manji broj lica u odnosu na isti period prošle godine, ističe direktor NSZ.

On kaže da se imajući u vidu da je cilj dodatno obaranje stope nezaposlenosti, tome možemo nadati jer se očekuje povećanje privrednog rasta, a paralelno sa time očekuje se i jačanje preduzetništva.

Kako kaže, očekuju se podsticaji i jačanje sektora malih i srednjih preduzeća.

"Takođe imamo značajne subvencije za sve poslodavce koji će zapošljavati i očekujemo i povećani priliv stranih investicija što bi takođe moglo da apsorbuje jednu grupu viškova", kaže Martinović.

Takođe jedan broj lica ostvariće i pravo na penziju, što bi moglo da utiče na to da se ipak nivo stope nezaposlenosti održi makar na istom nivou.

Trenutna stopa nezaposlenosti u Srbiji uznosi 16, 7 odsto, a očekuje se obavljivanje podataka za četvrti kvartal 2015. godine.

Obrabruje to što je u prošloj godini 246.796 lica uspelo je da se zaposli , tačnije 6, 2 odsto više nego u 2014. godini.
Najviše zapošljavanja zabeleženo je u prerađivačkoj industriji, trgovini na veliko i malo, administrativnim i pomoćnim uslužnim delatnostima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
samozaposlenje privatni sektor NSZ nezaposleni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana