Tekst objavljen: 09.11.2018 9:21        


Instant plaćanje koje je u Srbiji pokrenuto 22. oktobra smanjiće u narednih pet godina upotrebu kartica za oko 30 odsto, procenjuje Narodna banka Srbije.

Instant plaćanja će smanjiti upotrebu kartica

Kako NBS naglašava, instant plaćanje je upravo "odgovor" na visoke provizije kartičarskog sistema koji za određene usluge plaćanja karticom na prodajnim mestima uzima naknade koje se kreću i do 2,2 odsto.

- Instant plaćanje je konkurencija kartičnom plaćanju zbog nižih naknada u odnosu na proviziju za plaćanje karticom. Ovaj vid plaćanja izazvaće tekstonske promene na tržištu plaćanja - smatraju u NBS.

Plata i vikendom i praznikom

Kako objašnjavaju, instant plaćanje donosi prednost i potrošačima i pravnim licima i preduzetnicima, a takva vrsta plaćanja je za NBS značajna za dugoročnu modernizaciju platnog sistema.

- Za građane i privredu Srbije instant plaćanje znači transakciju koja se realizuje za svega nekoliko sekundi, sredstva su odmah raspoloživa nakon realizacije plaćanja, omogućen je i povraćaj novca, a plaćanje je omogućeno 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, što znači i vikendom, noću ili praznicima - navode u NBS.

Praktično to znači da će zaposleni moći da podignu platu sa bankomata i vikendom i praznikom, ili noću, a da ne moraju da čekaju prvi radni dan ako je novac uplaćen u petak popodne ili pred praznike.

Pare "ležu" za manje od dve sekunde

Inače, u prvih 15 dana primene u Srbiji je obavljeno oko 152.000 instant plaćanja, uz prosečno vreme obrade koje je manje od dve sekunde. U NBS očekuju da će do kraja 2019. biti više od 300.000 instant plaćanja dnevno.

Kako naglašavaju u centralnoj banci, instant plaćanje je apsolutno bezbedno jer se, između ostalog, poštuju standardi koje je propisala Evropska centralna banka, a pravila su pooštrena.

- U ove prve dve nedelje je broj odbijenih poruka bio manji od tri odsto, i to uglavnom zbog pogrešno ukucanih parametara ili slične greške pri samom korišćenju ove usluge. Za sada dostupni načini instant plaćanja su elektronsko i mobilno bankarstvo, kao i šalterska mesta banaka - ističu u NBS.

Instant plaćanje su uvele 24 od 27 banaka u Srbiji, dok se za ostale očekuje da se pridruže najkasnije do 1. aprila 2019. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Plaćanje računa uradnji preko mobilnog


U NBS objašnjavaju da je instant plaćanje moguće i putem mobilnog telefona za sve građane koji, na primer, žele da u prodavnici plate račun na ovaj način.

- Mobilnim telefonom građanima će biti omogućeno i plaćanje računa za električnu energiju, infostan, kablovskog operatora i to preko aplikacije koje će banke razvijati i ponuditi svojim korisnicima. Sve banke koje trenutno pružaju uslugu izdavanja ili prihvatanja platnih instrumenata, na primer platnih kartica, biće u obavezi da od 1. aprila iduće godine omoguće instant plaćanja na prodajnom mestu i to najmanje korišćenjem dvodimenzionalnog bar koda QR (Quick Response) - kažu u NBS.

Oni dodaju da će banke biti u obavezi da ponude potrošačima i trgovcima aplikativna rešenja pomoću kojih će biti moguće prikazivanje i skeniranje pomenutog QR koda.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
instant plaćanje nbs kartice plaćanje QR KOD

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana