Tekst objavljen: 24.04.2019 12:50        


Interesovanje za društvene mreže iz godine u godinu je sve veće, a promene koje se odnose na njihovo korišćenje su toliko brze da su postale svakodnevne i utiču na komunikaciju kompanija i brendova sa potrošačima.

Instagram sve popularniji, Fejsbuk prvi put beleži pad korisnika u Srbiji

Social Serbia 2019 istraživanje, treću godinu zaredom, sprovela je agencija Pioniri u saradnji sa agencijom Smart Plus Research sa ciljem da dobijemo uvid u broj korisnika društvenih mreža u Srbiji, navike korišćenja i njihove stavove prema oglašavanju na njima. Istraživanje je sprovedeno tokom marta ove godine na reprezentativnom uzorku od 1000 članova online populacije u Srbiji starosti od 13 do 64 godine.

Sa višegodišnjim uvidom u promene i pomeranja koja su se desila u domenu društvenih mreža i upotrebe interneta, istraživanje je potvrdilo trendove koji su stabilni poslednjih godina - Instagram i dalje raste, a primetan je i rast platformi za dopisivanje - Vibera, WhatsAppa i Facebook Messengera, ali i pojava nekih novih.

Nasuprot nešto drugačijim tendencijama prošlih godina, ove godine zabeleženo je i jačanje poverenja u influensere, ali i prvi put pad Facebooka u Srbiji od 4%.

Istraživanje je i prvi put zabeležilo korisnike društvene mreže TikTok, pretežno interesantne mlađoj ciljnoj grupi, njih 3%, ali i rast broja korisnika Snapchata od skoro 29% u odnosu na prošlu godinu.

Kada su u pitanju razlozi korišćenja društvenih mreža, istraživanje šalje vrlo jasnu i jaku poruku svim brendovima. Najveći broj ispitanika na Facebooku zanimaju "objave njihovih prijatelja", dok samo 9% njih "objave brendova i kompanija koje prate".

- Korisnici su nam vrlo direktno preneli poruku: "Dragi brendovi, nismo tu zbog vas". Brendovi koji to shvate pre ostalih, imaju veće šanse da kreiraju online prisustvo koje će biti relevantno za njihovu publiku na društvenim mrežama - rekao je Ivan Živković, Managing &Creative Director aagencije Pioniri.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ove godine posebna pažnja u istraživanju posvećena je Instagramu, kao rastućoj društvenoj mreži. Pored očekivanog novog rasta, u odnosu na prošlu godinu, ispitivan je i način konzumacije sadržaja na ovoj mreži. Statistika donosi da 58% ispitanika gleda obične postove, dok 41% storije. Takođe, prvi put je zabeležena upotreba Instagrama kao platforme za dopisivanje i razmenu poruka i to na visokom nivou.

Nakon prošlogodišnjih rezultata koji su doneli manji pad poverenja u influensere, novi rezultati istraživanja iz 2019. godine, pokazuju da se neznatno vraća i poverenje u "uticajne ljude koje ne poznajemo lično".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
onlajn marketing Srbija društvene mreže instagram korisnici fejsbuka fejsbuk pad popularnosti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana