Tekst objavljen: 18.11.2018 11:28        


Inspektoru ubuduće neće biti potreban nalog i neće morati da se legitimiše pri ulasku u neku trgovinu zbog provere da li ona izdaje fiskalne račune, već će moći kao „tajni kupac” lično da se uveri da li će za robu koju je „pazario” dobiti račun.

Inspektori na tajnom zadatku

Ovo je jedna od novina predviđenih Izmenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru, koji je prošao javnu raspravu i do kraja godine bi trebalo da bude usvojen.

Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave, objašnjava da uvođenje „prikrivene kupovine”, predlažu kao oruđe u rukama inspektora u borbi sa nesavesnim privrednicima. Ovaj metod rada inspektora inače već postoji u zakonodavstvu drugih razvijenijih država.

– Predlažemo takođe mogućnost mešovitog nadzora i još nekoliko instituta koji će rad inspektora učiniti efikasnijim. Lokalne samouprave moći će sporazumom da urede zajednički rad više inspekcija na lokalu – kaže Ružić.

Ova reforma, prema njegovim rečima, usmerena je na odvajanje „žita od kukolja”, odnosno dobre od loše privrede. Nužno je napraviti jasnu razliku i primeniti drugačiji tretman prema privrednicima koji posluju u skladu sa zakonom, u odnosu na one koji, kaže, svesno, sa predumišljajem krše zakon sa namerom da prevare državu, građane ili radnike.

Zato će oni, koji imaju pozitivnu istoriju poslovanja i poštuju propise, dobiti tretman firme od poverenja, odnosno „subjekat od poverenja”, kako ga je zakonodavac nazvao.

– Ovaj mehanizam još više pomera fokus inspekcija sa kažnjavanja na podršku poslovanju i namenjen je preduzećima koja su se dokazala visokim standardima poslovanja i poštovanjem propisa. To će u praksi značiti da ih najmanje četiri godine inspekcije neće posećivati u redovnim kontrolama. Ali će firme biti dužne da inspekcijama dostavljaju izveštaje o rezultatima – navodi Ružić.

Ovo pravilo će se primenjivati dve godine posle usvajanja zakona, jer je potrebno vreme da se primene metode i instrumenti za procenu rizika u okviru platforme e-Inspektor. Neophodno je vreme da se, na osnovu procene rizika, stvori baza podataka o „dobroj” i „lošoj” privredi.

– Za one koji možda ovo vide kao način za zloupotrebu važno je da znaju da ovaj status može biti i oduzet i to trajno – naglašava ministar državne uprave i lokalne samouprave.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Firme će moći same da se jave inspektoru i kažu da su napravile prekršaj. To znači da će inspektor moći da im naloži pripremu plana i da im pomogne da poslovanje usaglase sa propisima.

– Inspekcije treba da budu podrška i savetodavci dobroj privredi, da kazneni mehanizmi budu usmereni samo ka onima koji sa predumišljajem krše zakon i ugrožavaju fer tržište i bezbednost građana – kaže Ružić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
tajni kupci fiskalni računi poreski inspektori izdavanje računa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana