Tekst objavljen: 16.11.2016 12:13        


Inovacije osvajaju i menjaju industriju što znači da će verovatno 50 odsto današnjih zanimanja u roku od pet do 10 godina nestati, ocenio je predsednik UO preduzeća Hidria Iztok Seljak. On je za Tanjug naveo primer automobilske industrije koja se, kako je rekao, pred našim očima pretvara u industriju mobilnosti budućnosti, i koja su inovacije u potpunosti "pogodile".

Inovacije menjaju industriju, 50% zanimanja će nestati

Prema njegovim rečima, inovacije će pogoditi i sve ostale industrije, a to znači da će verovatno 50 odsto današnjih zanimanja u roku od 5-10 godina nestati, smatra Seljak.

"I moramo tražiti nova zanimanja", rekao je Seljak Tanjugu i naglasio da se, uočavajući takav "mega- izazov", na području našeg regiona sprema projekat "Zelene Balkanike", koji podrazumeva elektrifikaciju autoputa od Ljubljanje, Zagreba, Beograda do Skoplja, i dalje.

"To znači elektrifikacija osnovne infrastrukture, deljenje automobila ("car sharing"), sa 50 vozila za početak, a pre svega, električni autobusi, a sve podsticano sopstvenom proizvodnjom u regionu, koja će povezivati naše glavne gradove", rekao je Seljak.

Prema njegovim rečima, to bi značilo da se naš region brzo pretvori iz regiona koji danas zaostaje u razvoju, u onaj koji će za 10-15 godina biti jedan od vodećih, ne samo u Evropi, nego i na svetskom nivou, rekao je Seljak na ekskluzivnom predavanju "Digitalna transformacija, održiva mobilnost budućnosti i prilike za region Jugoistočne Evrope - projekat Zelena Balkanika".

Seljak je naveo kompaniju Uber, kao još jedan primer kompanije koja je upotrebom digitalnih tehnologija i sa inovativnim poslovnim modelom ponudila novi kvalitet - mobilnost na novi način.

"Time Uber preuzima "kupce dosadašnjim izvođačima mobilnosti" i postavlja ih pred jedan veliki izazov. Pre ili kasnije, biće tu još kompanija koje će to slediti. A možemo samo da zamislimo samostalno vozeća vozila, u kombinaciji sa modelom Ubera", rekao je Seljak, koji je i potpredsednik SAMIT-a 100 biznis lidera jugoistočne Evrope.

On smatra da je bitno da svako u svom poslu maksimalno integriše nove tehnologije, ali na način da se zaista kreira nova vrednost u odnosu na to što konkurencija radi, a istovremeno, ističe, time se povećava vrednost i firmi, koja može da raste i zapošljava ljude.

"Želim da bude više Ubera iz našeg regiona, a ne iz Amerike, da bude više Tesli, ne iz Amerike, koja je u stvari uzela ime iz našeg regiona, nego da to stvaramo mi ovde", zaključio je Seljak.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Uberu auto industrija roboti zanimanja inovacije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana