Tekst objavljen: 27.04.2018 16:00        


Deset najbolje ocenjenih kompanija, prema istraživanju „Najpoželjniji poslodavac 2018“ su Koka-Kola, NIS, Nordeus, Majkrosoft, Filip Moris, Telekom Srbija, EPS , Lidl i Boš i za razliku od prethodnog istraživanja među poželjnim nema nijedne banke.

Infostud:Kandidati u proseku očekuju platu od 80000 rsd

Istraživanje je sprovedeno u periodu januar – mart 2018. i anketu je popunilo 10.157 ispitanika na sajtu Poslovi.infostud.com.

Učesnici su u istraživanju birali najpoželjnije poslodavca na osnovu svog mišljenja, naveli šta poslodavca čini atraktivnim, koliku zaradu očekuju, o kakvom tipu kompanije se radi, navodi se u saopštenju.

Ispitanicima su kod poslodavca najbitniji dobri međuljudski odnosi i radna atmosfera, što je navelo 76 odsto, u odnosu na 66 odsto 2016. Na drugom mestu je odnos menadžmenta prema zaposlenim, dok su visina plate i materijalni razlozi nalaze na trećem mestu. Strane privatne kompanije najpoželjnije za rad, državne firme i dalje gube na popularnosti.

U državnim firmama bi radila petina anketiranih, što je pad u odnosu na pre dve godine kada su one bile prvi izbor za 27 odsto kandidata.

Beleži se i smanjeno interesovanje za rad u privatnim kompanijama u domaćem vlasništvu, za koje se 2016. odlučilo oko 17 odsto, a ove godine skoro 14 odsto anketiranih.

Pre dve godine prosečna očekivana plata je bila 72.366 dinara, taj iznos sada je 80.000 dinara. U saopštenju se navodi da je to i očekivano, imajući u vidu zvanične podatke, koji takođe beleže rast prosečne neto zarade u državi, koja je u 2017. bila 50.048 dinara.

I ove godine žene priželjkuju primetno nižu platu kod najpoželjnijeg poslodavaca, oko 70.000 dinara, u poređenju s muškarcima čija očekivana plata iznosi oko 88.800 dinara. Kandidati sa završenim postdiplomskim studijama u proseku očekuju platu preko 100.000 dinara, dok oni sa osnovnom školom upola niže, oko 47.000 dinara.

Ispitanici sa završenom srednjom školom, koji predstavljaju najveći procenat radno sposobnog stanovništva, očekuju zaradu od 58.000 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
državna preduzeća plate posao privatna preduzeća

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana