Tekst objavljen: 14.04.2015 12:34        


Inflacija u martu ove godine iznosila je 0,7 odsto, jer su za toliko u proseku porasle potrošačke cene proizvoda i usluga u odnosu na prethodni mesec, dok su u poređenju sa istim mesecom prošle godine veće za 1,9 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku (RŽS). Cene robe i usluga u martu ove godine povećane su za 1,4 odsto u odnosu na decembar 2014. godine.

Inflacija u Srbiji u martu 0,7 odsto

U martu tekuće godine je u odnosu na prethodni mesec rast cena zabeležen u grupama komunikacije (2,0 odsto), hrana i bezalkoholna pića (1,4 odsto), Transport (1,3 odsto), restorani i hoteli (0,6 odsto), stan, voda, električna energija, gas i druga goriva (0,5 odsto).

Poskupljenje je u martu registrovano i u grupama alkoholna pića i duvan i obrazovanje (za po 0,2 odsto) i u grupi nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana (0,1 odsto).

Pad cena je zabeležen u grupi Rekreacija i kultura (za 1,4 odsto) i u grupama odeća i obuća i zdravstvo (za po 0,1 odsto).

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.
Indeksi potrošačkih cena definišu se kao mera prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju, navedeno je u saopštenju RŽS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poskupljenje Inflacija u Srbiji rast cena

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana