Tekst objavljen: 19.11.2015 13:55        


Drektor direktorata za ekonomska istraživanja i statistiku Narodne banke Srbije Branko Hinić izjavio je danas da očekuje da će se inflacija kretati oko donje granice cilja sve do polovine 2016. 

Inflacija u oktobru 1,4 odsto

"Inflacija će se kretati oko donje granice odstupanja od cilja (četiri, plus ili minus 1,5 odsto) do sredine sledeće godine, a onda će se postepeno približiti granici od četiri odsto", rekao je Hinić na predstavljanju Izveštaja o inflaciji NBS.

Razlog za to je, kako je naveo, i sporiji rast cena primarnih proizvoda od prehtodno očekivanog.
On je naveo da je projekcija inflacije u oktobru iznosila 1,4 odsto na godišnjem nivou.

NBS je, kako je rekao, nastavila da ublažava monetarnu politiku što se prenelo na zaduživanje privatnog sektora i države.

Prema njegovim rečima, NBS očekuje da će ove godine fiskalni deficit biti niži za oko 40 odsto, a tekući deficit platnog bilansa za četvrtinu.

Hinić je podsetio da je NBS promenila procenu raste BDP-a za ovi godinu sa 0,5 na 0,8 odsto, a za 2016. sa 1,5 na 1,8 odsto, i to najviše zbod očekivanog većeg priliva investicija.

Na pitanje koliki će doprinos rastu BDP dati najavljeno povećanje plata i penzija za januar, viceguvarner NBS Veselin Pješčić rekao je da je taj doprinost rasto po osnovu povećane potrošnje 0,1 odsto.

Uticaj povećanja akciza na naftne derivate od dva dinara ima direktan efekat od 0,07 odsto, a prema Pješčićevim rečima, NBS ne očekuje da će doći do efekta prelivanja na ostale cene.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs inflacija ciljana inflacija srbija 2015

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana