Tekst objavljen: 08.06.2017 10:59        


U aprilu rast cena na malo dostigao četiri odsto, a ekonomisti od sledećeg meseca očekuju njen pad. Inflacija je u aprilu ove godine dostigla četiri odsto u odnosu na isti mesec prošle godine i znatno je viša nego što je bila, na primer, prošle godine kada je iznosila 1,2 odsto ili u 2015. godini kada je bila 1,5 odsto.

Inflacija raste, ali ne preti

Da li ovo znači da je vreme niskog rasta cena prošlo, pogotovo ukoliko uzmemo u obzir da se međugodišnja inflacija udaljila, kako to ekonomisti kažu, od centralne projekcije Narodne banke (NBS) koja iznosi tri odsto?

Projekcija inflacije NBS za ovu godinu je, inače, tri, plus minus 1,5 odsto, što ukazuje da rast cena na malo još nije probio gornju granicu cilja.

Ivan Nikolić sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu kaže da je pomenutih četiri odsto najviši nivo u ovoj godini, ali da nema bojazni da je inflacija uzela zamah i da se otela kontroli.

– Skuplji energenti početkom godine i hladno vreme koje se odrazilo na cenu hrane prelili su se na inflaciju. Više faktora sada ukazuje da je inflacija pod kontrolom poput toga da je dinar čak ojačao na gotovo 122 dinara za evro i da su javne finansije pod kontrolom. NBS je od 28. aprila kupila 175 miliona evra na međubankarskom tržištu i da nije tih intervencija dinar bi bio još jači. Promet u trgovini na malo je u padu, zarade stagniraju pa nema opasnosti da bi po tom osnovu rasle cene. Ni spoljni faktori ne ukazuju da bi inflacija mogla da raste. U evrozoni inflacija je u padu i majski podaci pokazuju da iznosi 1,4 odsto, a i nafta košta manje od 50 dolara za barel. Dodatno i dolar prema evru je sada na najnižoj vrednosti u ovoj godini. Taj odnos je sada 1,13 prema evru, a početkom godine je bio 1,04, kaže Nikolić koji očekuje da će se od narednog meseca inflacija približiti centralnoj projekciji centralne banke od tri odsto.

I Gordana Vukotić-Cotič, saradnik publikacije „Makroekonomske analize i trendovi” kaže da to što je inflacija ubrzala nije uznemiravajuće.

– Na međugodišnjem nivou bazna inflacija je u aprilu iznosila dva odsto. To je inflacija u najužem smislu, posle isključenja rasta cene energenata, neprerađene hrane, alkoholnih pića i cigareta koji su poskupeli zbog rasta akciza. I očekivanja NBS su da inflacija neće rasti, kaže Gordana Vukotić-Cotič.

U NBS kažu da se inflacija od početka godine, kao što su i najavljivali, kreće u granicama cilja i u aprilu je iznosila četiri međugodišnje.

– Kretanje inflacije u Srbiji je u proteklim mesecima bilo vođeno jednokratnim poskupljenjima manje grupe proizvoda. Reč je o poskupljenjima voća i povrća, svinjskog mesa i naftnih derivata usled rasta svetskih cena ili nepovoljnih vremenskih uslova početkom godine. Da je inflacija vođena jednokratnim faktorima potvrđuje i niska i relativno stabilna bazna inflacija, to jest inflacija po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta, koja je u aprilu iznosila dva odsto međugodišnje, kažu u centralnoj banci.

NBS očekuje da će se inflacija i u narednom periodu kretati u granicama dozvoljenog odstupanja od cilja tri, plus minus 1,5 odsto, a od početka sledeće godine blizu ciljanih tri odsto. „To nedvosmisleno znači da će inflacija ostati niska i stabilna u srednjem roku. Rizici projekcije se u najvećoj meri tiču kretanja cena primarnih proizvoda, posebno nafte i poljoprivrednih proizvoda, kao i kretanja na svetskom finansijskom tržištu, koja su u najvećoj meri uslovljena karakterom monetarnih politika Sistema federalnih rezervi i Evropske centralne banke.”

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
inflacija rast inflacije nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana